Friday, 8 June 2012

Sakit Batu Meriyan

Assalamuallaikum...
Salam hari Jumaat penghulu segala hari...
Mudahan hari2 yang kita lalui bertambah ceria dan ketabahan hati jugak di perlukan dalam menjalani kehidupan didunia ini...

Mukhadimah untuk menenangkan hati cheq yang diselubungi keresahan dan kesedihan... emmm..
Namun kata2 semangat dari suami kaum keluarga dan sahabat2 alam maya ni memberi beribu erti sebagai pendorong Zie untuk menempuh sedikit ujian dari Allah.. Zie tahu ramai lagi insan dan sahabat di luar sana yang lebih mencabar dugaan dan ujian yang ditempuhi... Allah hu Akbar......

Berbalik pada tajuk... Sakit Batu Meriyan...
emmm pernah rasa? emmm mestilah kan... ada ker orang lepas bersalin tak pernah sakit batu meriyan ni? Tak pastilah pulak.. bagi Zie memang melaluinya...

Apa itu sakit batu meriyan?
Sakit batu meriyan ni akan dirasai sejurus selepas melahirkan... kata mak Zie kita akan berasa sakit mengikut bilangan anak yang dilahirkan, maksudnya kalau dua orang anak kita maka dua harilah kita akan merasa sakit itu... macam Zie, anak yang ke tiga maksudnya 3 harilah sakit haritu...

Macam mana rasa sakit?
emm sakit tu macam sakit baby mengeras tu.. masa nak beranak... sakit yang 3 minit atau 5 minit sekali tu... emm lebih kuranglah...  masa kita sakit tu perut akan mengeras maksudnya batu tu tengah timbul nak cari kedudukan dia semula... perhhh memang sakit... 3 hari nak habis jenuh jugak... sakit ni tak lah berlanjutan selalu maksudnya dalam tempoh sejam tu mungkin 5 kali jer dia rasa.. pastu dua jam pulak baru rasa balik... ..sampailah berapa jumlah anak yang kita pernah lahirkan...kalau tak salah sakit ni akan dirasai kerap pada waktu malam

Apa ubatnya? 
Ubatnya emm masa sakit tu malam mak ambil daun serai dilumat dan diambil airnya disapu pada perut.. waktu sapu air serai tu memang rasa aman perut ni... tapi sakit tu tetap ada... kemudian dia datang lagi...
satu lagi mak akan letakkan air limau nipis dicampur kapur sirih kemudian disapu pada perut..
Insyallah sakit akan kurang..

p/s : waktu ni ujian mendatang mana sakit tempat jahit lagi, pastu sakit batu meriyan pastu sakit puting susu pulak... waktu nilah puting susu pecah lah. waktu baby hisap susu dan waktu tu lah sakit batu meriyam emmm memang tak tertahan...

Sekadar coretan untuk diri sendiri. pengalaman melaui rasa sakit batu meriyan...bukan apa lepas lega ni mulalah lupa habis camna rasa sakitnya... emm tak patut...
sebab tu kita boleh beranak ramai.. sebab kes lupa camna rasa sakit bersalin... tul tak? hehehe

Nak tengok Gambar baby rayyan KLIK SINI

32 comments:

Jaa said...

erm saya x pernah lagi rasa sakit batu meriyan ni..huhu..hopefully kali ni x jugak la...

Kakzakie said...

Oh... kakak tak tahu pulak Zie walau anak kakak 3 org. Baru ini kakak tahu ada sakit tu...

Zie said...

@Jaaank fisrt dulu pun tak perasan pun sakit tu... ank kedua baru perasan... pastu tanya mk pasaipa sakit ni... pastu baru dia crita...

Zie said...

@Kakzakieenth mungkin masa sakit tu kakk tak perasan kot... kadang rasa tu kita boleh thn... oklh.. Sbb dia dtg sekejp je... pastu hlg...

Lynn said...

Salam..

aku pernah kena masa kat Najah..sakit sangat..ingatkan ada baby lagi sebab memang rasa sakit mcm nak bersalin. Doctor bagi ubat tahan sakit..2,3 hari jugakla sakit...lama2 ilang sendiri..masa tu kat shah alam...mak takdak..so taktaula nak ngadu kat sapa..sian aku..hehehehe..

Amieylee said...

kita pernah rasa masa ashraf lahir..tapi masa sarah lahir tak rasa plak.. tapi memang sakit..

betul mak pun ckp sakit ikut bilangan anak tu yang ke berapa

mama irfan said...

saya bersalin baru sekali, tapi x penah pulak sakit camtu... tapi kawan opis saya ada mengalaminya... dia cakap, tok bidan kampung dia soh minum air sarsi (bukan yg sejuk tau)... pas dia minum terus x sakit....

::NureeN:: said...

nureen masa ellesya x sakit batu meriyan tp masa emir ni sakit jgk tp cikit ja sakitnya x dak la mcm sakit nk bersalin tue.. myb lain org lain cara sakitnya kot noo...
tp x ingat la brapa hari sakitnya, sbb yg jahit x sakit sgt sbb ada la dlm 2 jarum ja, ari ke3 nureen dh start mengurut..
nanti anak ke3 x tau lg mcm mana kan.. alohh emir baru nk msk 2 bln dh ckp pakai no3 hahaha....
zie dh anak ke3, dah byk pengalaman kan.. ikutkan nureen pon no3 gak sbb 1st nureen gugur 4bln b4 dpt ellesya :)
selamat berpantang zie..
mmm zie dok sungai petani kan, kita x jauh pon.. tp x de jodoh lg kita yerr :)

Marya Yusof said...

As salam Zie,

First time dgr ni tau! Sb masa bersalinkan Iman dulu operate, so mmg doc bagi ubat tahan sakit jd xrs sgt kesakitan tu... Tp ms lepas abis kesan bius tu, ada rs mcm contraction... mak ai, mcm nak tercabut nyawa...huk3... lepas dh lama tu alhamdullillah, xrs sakit dah...tak tahulah sb batu meriyan atau sakit sb operate... Tp mmg rs ada benda mengeras & sy ingat organ dlm badan nak kembali pd asal sb perut dah kosong kan... :))

Zie said...

@Lynn ala ye ker? siannya... huk huk.. emmm itulah masa dia mengeras... sakit...

Zie said...

@Amieylee eh ye ... emm lain org lain pulak sakitnya kan...

bilangan haritu memang betul ikut bilangan anak

Zie said...

@mama irfan oh ye betul ker? emm penawar yg bagus ni untuk dikongsi..

kadang anak pertama kita tak rasa sangat.. zie dulu anak pertama dah tak ingat sakit ke tak.. anak dua baru sedar sakit ni..

Zie said...

@::NureeN:: oh ... cepatnya urut.. emm oklah jhit tk banyak.. zie pun kalau ikut misi kata jht tak banyak.. kali ni waktu nak bangun atau berjalan senang dari dulu.. tak berapa rasa sakit jhit... cuma ari2 je lemah dan sakit.. pepun lain org lain rasanya...

baguslah nak anak yg seterusnya... heheh

zie kg kat pdg serai... seelah SP lah... umh MIL kat SP...
umh sekarang kat sg duri sg bakap..

insyallah ada rezeki kita jumpa..

Zie said...

@Marya Yusof memang ye lah tu sakit batu meriyan tu..

mak cakap dia nak cari tempat asal dia..

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Rasanya, YM pun mcm penah kene,Tapi tak perasan sgt sebab dok sibuk ngan pembedahan Yayan.Dah tak teringat pasal sakit diri sendiri dah time tu..huhu

eB said...

eB x pernah rs sbb mama kater skt tuh sbb bdn kiter byk angen.
lps bersalin kalo x nk skt g2... jg mkn, cepat2 urut n bertunku insyaallah... wallhualam... tapi eB mmg x pernah kena la... alhamdulillah... mudah2an kekal g2... aminnnn

Zie said...

@YaYaNsMuM a.k.a YMitulh pasal kn ...kalu ada beda lain yg lbh pentg kita yg skit i pun akn lupa..

Zie said...

@eBemm camtu ka eb... emnm mgkin jgk... yelh pas verank... mna nk jekau tunggu... mkn pun tggu org bawak...... klu lmbt... emm berlapo lh kita kt spitl tu.
ie hariu lpas bernk munth. coz perutdh msukngin.. yelh dari pagisapi kl 3 mkn pun blum..emlapo giler

alhamdulillh eb tk kena.....

lynn kamarul said...

moga2 bila turn sy jadi ibu nnt x kena sakit camni.. risau gak k + sy kurang phm ttg penyakit ni

Ummi Iman said...

Tak pernah dengar lagi. Adik2 saya pun takde cerita pasal ni. Mak saya pun takde. Rasa nk tanya mak pula nanti. Apa pun take care zie. Semoga cepat pulih dalam semua kesakitan.

Zefa NorAsmara said...

Assalam zie..

Malu nak ngaku, walaupun dah anak 2 tp sy tak tahu pasal batu meriyan ni. Sungguh tertinggal keretapi..

Semoga zie cepat2 kembali pulih..

fieda said...

kak fieda start kena masa anak ke2..masa anak pertama takder pun...uii..mmg sakit mcm nk bersalin balik..kak fieda tak tahan sampai gi klinik mtk ubat..

IntaNBerliaN said...

rsnya sy dulu xda plak jd camtu.. lps bersalin, perut xrasa skit pe2 or xkeras pun.. cuma sakit tmpat jahit... adehhh.. bkn pe, sy sampai 2 kali tetas sebab sy seriau so sy grak n larilah jahitan tu....

sy takut nk lalui lg skali pengalamn kne jahit... bidan ckp, dia bius tp xtau la,... bius tu xrs sgt pun.. sy dpt rs jarum tu turun naik nak jahit... huwaaa... seriau... adehhh

Zie said...

@fiedaemm saya tklh sampai amik ubt... thn je lh... apa nk buat...

Zie said...

@IntaNBerliaNha ke na 2 kali.. adus... memng tk sanggup... Sakit jhit melebihi skit bersalin tu... Masng2 ada ja penfalamn sendiri... hukhuk

Shida Ibrahim said...

aku xpenah lak rasa sakit camtu.. tataw la pulak.. yg aku taw.. aku selalu rs cam ada bby lg lam perut aku tu.. rs cam bby dok bergerak2.. menendang.. cam tu ja.. tataw la sakit batu mereyan tu cam tu.. hihi..

weh, hg da umh mn ni?? aku konpius la.. umh mak hg ka umh hg??

Zie said...

@Shida Ibrahim emmm sakit btu ni lh tu... ..

la ada umh aku sg duri.. mehlah jalan sini...

Shida Ibrahim said...

ceh.. igtkan ada umh mak hg.. igt nk p tgk ujung minggu ni.. sg duri kat mn.. aku tataw.. t kalo aku jd p, aku aloo hg.. k..

Myra Jay said...

Sakit batu meriyan ni kadang leh buat orang demam, adik Myra ari tu pun demam lepas bersalin baby ke2

Anonymous said...

let yourself go. Small pumpkins are great for simple faces or [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]MBT shoes Outlet[/url] matters, because if they dont, the decision is taken completely [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]Cheap MBT shoes[/url] the kings, queens and jacks as worth 10 points each, and the Ace [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]MBT shoes sale[/url] pull the ships together. The pirates immediately took control
what they want. Such reasons include inaccurate beliefs, [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm[/url] see. A two-card hand of 21 is a blackjack, or an automatic winner. [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]NFL Jerseys store[/url] by the economy candlestick! The approach of, "Im too busy, Ill [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant Sneakers[/url] feel nervous about joining an online casino, as there are many
quality control standards in the ethics of the fabric as much [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]MBT shoes Outlet[/url] third part of The Aladdin Factor, the authors teach you not only [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant boots[/url] is in need of more information regarding the high quality jack-up [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm[/url] buy all of them within neighborhood retailers or retailer shops.

Anonymous said...

ye sakit sgt2...sy kene ank ke2 tp amik painkiller sebiji je x de kesan then tahankan je la...rasa contraction mcm nk bsalin..lg sakit ms bb nyusu..rasa cuci dosa sbb mmg sakit..astaghfirullah nikmat mnjd ibu syukur sgt2

Anonymous said...

sy ank ke 2 n ank ke 4 sakit batu merian..ms ank ke 2 xsakit sgt..cuma xslesa kt perut..ms ank ke4 allah je yg tau mcm mn sakit nye..lg sakit dr sakit bsalin..masa bsalin xmnangis pn..sakit batu merian sy menangis truk..xtahan sgt..lg2 time myusu ank..cm kena perah je perut ni..biras sy xpnh sakit batu merian..mak dia sakit batu merian pas bsalin..tgk org jugak..cm mngandung..ada yg alah truk..ada yg xalah apa langsung..

Klik-Klik Sini Dulu TQ

Labels

Ceritaku (70) Kisah Khalish (70) Gelagat Dina (57) Gelagat Dania (53) Aktiviti Pejabat (46) makan-makan (42) Berita (34) WW (34) ResipiKu Zie (32) Birthday (30) Kisah Puasa Raya (30) Dina Taska Sekolah (29) Jalan jalan (25) Aku dan kawan-kawan (23) Hadiah (23) Kisah Dania (21) Tazkirah (21) Kisah Keluarga (19) My Pregnancy (19) kursus (19) Kek (18) Menang Contest (17) Ucapan (17) Kisah anak-anak (16) Rumahku Syurgaku (14) Dania Taska Sekolah (13) Family Day (13) Kisah Dina (13) Rumah Baru (13) Cuti-cuti (12) Majlis (12) Pengantin Popular (12) Minatku.. (11) Segmen (11) perkembangan Rayyan (11) Baju Raya (10) Gambar Raya (10) Hiburan (10) Perkahwinan Artis Malaysia (10) Taman Lagenda (10) Shopping (9) ILKM (8) Info (8) Sarawak (8) top (8) Cameron Highland (7) Kawan Blogger (7) Kisah Anakku (7) Video (7) Dina N Sepupu (6) Anak Artis N selebriti (5) Doa (5) Gelagat Rayyan (5) Iftar (5) Kelantan (5) Kesihatan (5) Penghayatan Bersama (5) Perkembangan Bayi (5) Aniversary (4) Berpantang (4) Cara Latih Anak (4) Demam (4) LAROME (4) Model Mama (4) Nuffnang (4) PJJ UMCced (4) Perak (4) Renovate Rumah (4) Terengganu (4) biskut (4) petua (4) rumah di kampung (4) Awana Genting Highland (3) Berenang (3) Camera (3) Dinner (3) Hotel (3) Iklan (3) Kenduri (3) Laksa (3) Malaysia Ria (3) Melaka (3) Penang (3) Rambut (3) Smartphone (3) Taman Sungai Duri Indah (3) anak buah (3) barang baby (3) koleksi peribadi (3) Air Asia (2) Batik (2) Breastfeeding (2) HP (2) Happy Time (2) Juadah (2) Kejayaan anak-anak (2) Kerja (2) Khasiat Tumbuhan (2) Kisah Dunia (2) Konvo Anak (2) LANGKAWI (2) Lawatan Taska Sekolah (2) MAS (2) Mengundi (2) PANTANG (2) PTM (2) Padang Serai (2) Paintball (2) Pelamin (2) Pendidikan Kanak2 (2) Rayyan Taska Sekolah (2) Sukan (2) Temuduga (2) produk pilihan (2) Air Terjun (1) Akaun Simpanan (1) Aktiviti Keluarga (1) Astro (1) Autoshow (1) Balik Kampung (1) Berinai (1) Berkelah (1) Buat sendiri (1) Bukit Merah (1) Buku dari Isnad Tadawi (1) Checkup (1) DCT (1) Dress (1) Duit Lama (1) Durian (1) Fesyen (1) Filem Dan Drama (1) GA (1) Guru separuh masa (1) Hatyai (1) Homestay (1) Intagram (1) Kasut RodaKasut Roda (1) Kebolehan Dania (1) Kebolehan Rayyan (1) Kedah (1) Keihatan (1) Kelas Kek (1) Kemalangan (1) Kereta (1) Kuala Gula (1) Kuala Lumpur (1) Kuala Perlis (1) Langsir (1) Lawak hari ini (1) Like Like... (1) Mandi Laut (1) Menabung (1) Mohon Doa (1) Movie (1) My Business (1) Online (1) Padang Besar (1) Pantai Merdeka (1) Pasar Kemboja (1) Pengalaman Pertama (1) Penginapan (1) Penyampaian Hadiah (1) Pertunangan (1) Pokok Kurma (1) Riadah (1) Sayangkucake (1) Sihat (1) Siti Nurhaliza (1) Sungai Siput (1) Syful Tamar (1) Teluk Batik (1) Tempahan (1) Tengok Wayang (1) Upin dan Ipin (1) Wang Kelian (1) Wangian (1) churp-churp (1) fotorus (1) kempen (1) panduan berblog (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Khalish Rayyan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Dania

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

IRDINA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers