Showing posts with label Kisah Khalish. Show all posts
Showing posts with label Kisah Khalish. Show all posts

Monday, 23 June 2014

Majlis Kecil Untuk Anak Encem Boy Mama

Alhamdulillah... selesai sedikit majlis kecil untuk Rayyan...tapi nampak gambar ni majlis untuk semua Dina dan Dania... masing2 tak nak melepaskan peluang nak potong kek ni... apapun mama gembira majlis dah seesai... dan yang penting mama dapat rakam saat2 dan detik2 gembira bersama..
Macam tahun lepas... mam aan snap dulu gambar anak2 mama potong kek ni..
Lepas dah puas bergambar ala kadar baru tetamu datang... ha... kan dah macam2 feel...  sorang main itu sorang kesini.. sorang kelaut... jenuh ak layan mood anak2...
So waktu ni memang mood ank2 ok... apa lagi... snap cepat2 lah..


Tengok tu masing2 beebut nak potong kek... hahaha.... berebut.. ni giliran Dania

Tgok tu Dania yang lebih...
Suka pic ni... comey jew...

Ni giliran si kakak... emmm teruja sungguh tgk depa..

Tengok tu encem boy mama sedap makan kek..

Mama pun nak enterpreme jugak...

3 intan payung mama...

Terima kasih tetamu yang datang... jiran2 ... Kak Ida ( mak pengasuh Rayyan) Makngah, Pakngah dan anak2 Yong, Pak Uda, Achik dan suami... Nurul dan Amanda... tak sempat pula snap gambar amanda..


Dan tak lupa jiran2 yang datang... 
Tq.. sorry ada yg tak panggil...

DanChek Na , Shahrul dan anak2...  
 Kak
Dan Tetamu terakhir

Wednesday, 28 May 2014

Happy Birthday Khalish Rayyan


Happy Birthday Khalish Rayyan.. nama pun mama silap eja... huhu... moga menjadi anak yang soleh... gembira selalu... menjadi insan yg berguna suatu hari nanti kepada agama dan negara... kehadiranmu penuh makna dalam hidup mama dan abah... love you Khalish Rayyan.. dah 2 tahun 










Monday, 19 May 2014

Bufday Boy dan Motor Merah

Minggu depan jew birthday budak encem mama ni..28 Mei  kejap je dah dua tahun.... mama pulak tak plan apa2 pun.. emm masih dok dingdong dingdong nak buat ke tidak... tak bincang apa2 lagi dengan abah dia... kalau buat pun seronok jugak ni... so mulai saat ni kena pk lah camne cerita seterusnya...
nak buat kek,, nak masak apa2.. yg penting simple dan meriah...






Tengok budak encem dan anak soleh ni bukan dia mau main pun moto merah dia tu tapi yang dia nak main Remote control moto tu.. adohai... kalau mama tahu mama tak yah beli moto tu.. mama beli je remote control tu tau.. huhu
macam tahun lepas.. simple dan seronok dengan kehadiran tetamu..






ps;; apa-apapun kena pkirkan sesuatu... yelah tak lama lagi nak sambut puasa lebih baik buat sedikit jamuan doa selamat panggil tetamu kan.. In Sya Allah.. mudahan Allah permudahkan urusan saya nak uruskannya.
mestilah dengan bantuan abah.. 



Wednesday, 9 April 2014

WW : Jalan Orang Kaya

Entry lewat petang... 
Tengok tu anak abah aka :  pengasuh Rayyan... senang citer Rayyan ni memang manja dengan abah dia ni.. apa-apa abah.. pagi2 kalau mak ambik kat kereta puas mengelak atau lari2 manja.. kalau abah sua tangan nak ambik emmm cepat je terpa ke abah..
Pagi2 ajak abah pi pekena roti canai dulu... wah bijak Rayyan ni..
Memang anak abah.
Tengok tu ada gaya jalan orang kaya tak?




Wednesday, 26 February 2014

WW : Hip Hip Horrey Rayyan

Hip Hip Horrey
Hah dah nampak Pusat





Dah besar sangat dia rasa tu....
P/s : dah tak hisap puting yeehaa..



Tuesday, 28 January 2014

Perkembangan Rayyan Hari Ini

Alhamdulillah anak mama yang sorang ni makin membesar bagai juara... 1 Tahun 8 bulan
makin tembam... tu yang best tu... leh gomoi kuat2... kalau kecik kuruih... 
seriau nak pelok kuat2... 
Lepas demam haritu dia kembali ceria dan makin lasak....
So inilah Dia hero mama ... anak soleh... encem boy
Terujanya nak post entry perkembangan Rayyan ni sebab semalam... 
Dia bangun dan tetiba... 
Mama nak nenen... ya Allah anak aku dah boleh bercakap... 
maksudnya dah boleh buat ayat gitu... hoho...

Sebelum ni dekat mak pengasuh je dia dok tunjuk bakat... 
dekat mama ni dia jarang tunjuk kebolehan dia... yang dia tau panggil 
mama ni.... mama... mama... selagi kita tak alih perhatian kat dia selagi tu dia tak henti panggil mama...
bila kita kata ya... dia pun ni ni tunjukkan apa yang dia maksudkan..
kadang tak paham buat buat paham je...

Kalau kita kata amboi pandainya dia... gelak lah dia sambil tepuk tangan...
 

Tengok tengok anak bambam mama dan abah ni...
dan anak kesayangan mak dan abah pengasuh...

Kalau gi Mall dia macam ni lah... tak boleh dah nak pegang -pegang kena lepaskan..kalau kita panggil emmm bertuahlah nak mai sini.. lagi kita kejar lagi dia lari... tak terkejar...
tu yang kadang dah malas nak gi mall.. tak terkejar dibuatnya nak shopping apapun tak leh asyik dok perhati dia ja..

Siap main aci ligan lagi dengan kakak Dania

Dina Dania dan Rayyan

Wednesday, 18 December 2013

Monday, 9 December 2013

Kenapa Anakku Demam tak Kebah-kebah

Seminggu menyepi... sibuk + sibuk + tak sempat ... kenapa? ada sebabnya... kerana buah hatiku yg kecil lebih perlukan perhatian...Hari ni Isnin Genap 8 hari Rayyan demam, dan pagi tadi Alhamdulillah baru baik .

Ahad petang yg lepas Rayyan main macam biasa... punya syok tgk dia main gelak sakan....
Malam tu tetiba rasa badan dia panas...esok tu baru bagi ubat... tak ke klinik lagi sebab habiskan ubat lama.... 2 hari berlalu... Rayyan masih demam...yg paling tetkejut mama sumbat ubat bontot pun panas dia still tak turun... gi klinik dr sekali lg ltk ubt punggung... suhu masatu 40dc memang panas Rayyan plak asyik merap... memang merenget ja dia .
Hari Kedua Demam Ke klinik Dr Jammy


Dok lusa hari rabu... rayyan masih macamtu.... mama dan abah bawak pulak dia gi klinik kesihatan... check darah... ok je .. pastu bagi ubt demam lg... mlm tu masih panas badan dia.... umpama makan ubat tapi tiada tindakbalas...ubat punggung tu memang spare kalau panas. tapi macam tak berfungsi... apa masalah nya pun tak tau..
Hari Ketiga Ke klinik Kesihatan

Petang tu kak ida cakap nk bawa rayyan ke hospital. .. sebab tgk rayyan lemah semacam (mama kat tempat kerja apa lagi keriaulah... suruh abah pi tengok kejap).. tapi kereta kak ida rosak..tak jadi gi spital. so kami bawa rayyan balik gi pulak klinik Lim... sekali lg ubat bontot diberi.. panas sangat dr pun risau kena tarik... lala tu dia suh staf dia jelomkan rayyan dgn ais batu... kejap ja badan dia dah kurang... lepas balik tu masih panas...kami jelom lagi...
Abah pulak pi amik ayaq tawar... memang ustaz tu bagitau Rayyan demam panans dalam...
Bila demam dia asyik tidor sahaja


emm bab nak bagi makan ubat ni yg menduga mama... makan sikit dia akan muntah.... sampailah ubat habis demam tak kebah2... itulah yg menjadi punca demam anak tak kebah sebab makan ubat tetapi tak sampai.... asyik muntah... dah tu camno...
Alahai kalau tengok real memang kecian...

Sabtu ahad mama tak kerja memang mama menjaga dia sepenuhnya...siang malam panas je datang malam tu dia batuk... kalau tengok Rayyan masa ni rasa cam nak nangis... memang nampak dia macam tenat... dengan cara ia bernyawa...

Pagi ahad nampak macam dah nak ok.. tetiba petang tu dia panas balik... aduh terus ajak abah pi klinik kali ni mama ingat nak suruh dr drip air masuk je lah... tiba di klinik dr dah nak drip dah tetiba cari urat yg nak masukkan wayer tu tak jumpa... sekali lagi dia sakit menangis... 3 tempat dr cucuk tapi sia-sia... memang tak dapat... so dr amik keputusan cucuk ubat kat peha dia...

Balik rumah panas lagi jelom2 lagi.. bagi makan ubat (kali ni dah tak muntah..) malam tu Alhamdulillah baru peluh dia keluar... dan pagi esoknya dah tak panas... mama pi kerja macam biasa dan mengharap Rayyan dah pulih... dalam jam 10 mama call kak ida tanya Rayyan.. Alhamdulillah kak ida kata Rayyan dah bangun berjalan dan main...lega... sangat2 lega... syukur Alhamdulillah
Gambar ptg ni... selepas mama balik kerja ptg tadi.. sangat seroh... huhu

Syukur Alhamdulillah.. korang kalau anak demam bawalah ke spital... jangan jadi macam saya.. yg malas nak ke hospital... tapi kenalah berjaga dekat rumah jangan sampai tarik... kalau tak menyesal lah ..
yang sebenarnya mama amat meindui suara dan senyuman Khalish Rayyan...

So punca kenapa Rayyan demam tak kebah adalah sebab dia tak menikmati ubat sepenuhnya... huhu kalau ubat tu masuk perut dengan selamat pasti dia dah sembuh dah lama..Rayyan ni memang susah nak makan ubat... kesian pulak mama tgk bila dia dipaksa makan ubat...

Memang kami risau ada jangkitan dalam badan dia.. tapi ujian darah dah buat.. keputusan dia ok.. tu yg mama berani tidak dibawa kehospital..

Thursday, 28 November 2013

Checkup Rayyan di Usia 18 Bulan

Hari ni dan pagi tadi bawa Rayyan Checkup... emmm perkembangan yang baik berat pun makin naik... BMI pun ok.. Alhamdulillah membesar bagai juara...
kali ni kena cucuk emm cam biasa nengess lah kan? hehehe 

Checkup Rayyan 28/11/2013
Berat : 10kg
BMI :13.8
Ketinggian : 85cm

Emmm seronok dia dok main timbang tu...sekali misi happ... hehehe

Gambar sebelom cucuk... hehehe releks jer...

gambar semasa cucuk tak dak... huhu sebab mama pi sorang..

Gambar selepas cucuk emmm keriau.... tapi kejap je.. hehehe saja dia nak keriau..
kesian.... 




Klik-Klik Sini Dulu TQ

Labels

Ceritaku (70) Kisah Khalish (69) Gelagat Dina (53) Gelagat Dania (48) makan-makan (40) Aktiviti Pejabat (35) Berita (34) WW (33) ResipiKu Zie (29) Birthday (26) Dina Taska Sekolah (26) Jalan jalan (25) Kisah Puasa Raya (23) Hadiah (21) Tazkirah (21) Aku dan kawan-kawan (20) Kisah Dania (20) My Pregnancy (19) Kisah Keluarga (18) Menang Contest (17) kursus (17) Kek (16) Kisah anak-anak (15) Kisah Dina (13) Ucapan (13) Cuti-cuti (11) Dania Taska Sekolah (11) Segmen (11) Hiburan (10) Minatku.. (10) Perkahwinan Artis Malaysia (10) perkembangan Rayyan (10) Majlis (9) Rumahku Syurgaku (9) Shopping (9) Taman Lagenda (9) Baju Raya (8) Info (8) Pengantin Popular (8) Sarawak (8) top (8) Gambar Raya (7) Kawan Blogger (7) Kisah Anakku (7) Rumah Baru (7) Video (7) Dina N Sepupu (6) Anak Artis N selebriti (5) Doa (5) Family Day (5) Iftar (5) Kelantan (5) Kesihatan (5) Penghayatan Bersama (5) Perkembangan Bayi (5) Berpantang (4) Cara Latih Anak (4) Model Mama (4) Nuffnang (4) Perak (4) Renovate Rumah (4) Terengganu (4) biskut (4) petua (4) Aniversary (3) Awana Genting Highland (3) Berenang (3) Camera (3) Cameron Highland (3) Demam (3) Hotel (3) Iklan (3) Laksa (3) Malaysia Ria (3) Rambut (3) Smartphone (3) Taman Sungai Duri Indah (3) Ucapan... (3) barang baby (3) koleksi peribadi (3) Air Asia (2) Batik (2) Breastfeeding (2) HP (2) Juadah (2) Kejayaan anak-anak (2) Kenduri (2) Kerja (2) Khasiat Tumbuhan (2) Kisah Dunia (2) Konvo Anak (2) Lawatan Taska Sekolah (2) MAS (2) Mengundi (2) PANTANG (2) PTM (2) Padang Serai (2) Paintball (2) Penang (2) Pendidikan Kanak2 (2) Temuduga (2) produk pilihan (2) Aiskrim (1) Akaun Simpanan (1) Anak Abah (1) Astro (1) Autoshow (1) Baby Baru (1) Balik Kampung (1) Berinai (1) Buat sendiri (1) Bukit Merah (1) Buku dari Isnad Tadawi (1) Checkup (1) Crepe (1) Dress (1) Duit Lama (1) Durian (1) Filem Dan Drama (1) GA (1) Gelagat Rayyan (1) Hatyai (1) Homestay (1) Intagram (1) Kebolehan Dania (1) Kebolehan Rayyan (1) Kedah (1) Keihatan (1) Kereta (1) Kuala Gula (1) Kuala Lumpur (1) Kuala Perlis (1) Langsir (1) Lawak hari ini (1) Like Like... (1) Mandi Laut (1) Melaka (1) Menabung (1) Mohon Doa (1) Movie (1) My Business (1) Online (1) Padang Besar (1) Pantai Merdeka (1) Pasar Kemboja (1) Pelamin (1) Pengalaman Pertama (1) Penginapan (1) Riadah (1) Sayangkucake (1) Sihat (1) Siti Nurhaliza (1) Teluk Batik (1) Tempahan (1) Tengok Wayang (1) Upin dan Ipin (1) Wang Kelian (1) Wangian (1) churp-churp (1) fotorus (1) kempen (1) panduan berblog (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Khalish Rayyan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Dania

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

IRDINA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers