Friday, 15 June 2012

Mandian Herba Dalam Pantang

Alhamdulillah, bertemu lagi di pagi Jumaat yg indah ini.
gembira dan ceria si Ibu apabila anak yang di rindui kini berada di depan mata..
Dania dah balik semalam, emm nampak dia semakin ceria, dan mulut ringannya kembali memecah suasana rumahku yg sunyi ini... memang nampak dia heppy dan dah pulih, perasaan seperti biasa.. alhamdulillah syukur..cuma kesan biji tu je masih ada.. insyaallah semoga semakin berkurang...


Panjang betul intro mama yang kesukaan ini
heheeh 
ha bukan apa hari ni cheq nak kongsi apa yang cheq guna masa dalam pantang

ni ha mandian herba bersalin.. memang rasa segar je badan selepas mandi air herba ni... 
lagipun senang nak dapat, gi cari kat kedai ubat cina je.. tak payah nak ke S/ market...
kat pekan kedai kampung pun ada...
tentulah dari TYT punya produk...
Satu lagi kalau baby ada demam kuning, ambil sedikit air rebusan ni dan mandikan baby...
insyallah demam kuning akan kurang,,,,Zie sendiri telah cuba pada Baby Khalish Rayyan
Alhamdulillah kuningnya tak lama pun...



emm kalau untuk baby kembung perut pulak, Zie guna minyak TYT ni...
Alhamdulillah memang puas hati, sejak Dina lahir hinggalah baby Rayyan memang guna minyak ni,,
Try jugak guna minyak Telon dan minyak lain yang untuk baby, tapi tak puas hatilah, 
memang tak boleh tinggalkan minnyak ni,,,
kiranya minyak ni dah sebati dengan anak2 Zie...


Korang pulak guna minyak apa untuk baby? macam2 kat pasaran, tepuk dada tanya lah selerakan.
masing2 ada pendapat sendiri bila mengetahui keberkesanannya,,
bukan tak cuba produk lain tapi tak berkesan, huk huk so inilah pilihanku
kalau minyak yuyee pulak terlalu panas, tak sesuai kalau nak buh kat perut baby, tu yang guna minyak ni, dia tak rasa panas, cuma rasa nyaman lagi,,,

Heheh panjang pulak dok promot produk **** ni hehe jangan mara yer..
chekidaut,,,,




18 comments:

Kakzakie said...

Kakak dulu guna minyak telon dan minyak yuyi. Anak sulung kakak yg dah 16 tahun sekarang pun sentiasa ada minyak yuyi dlm pensil box dia...

::NureeN:: said...

herba mandian nureen beli yg nona roguy, tp x ler 100% pakai yg beli tue, mak lebih suka ambik daun2 kayu herba kg.. hehhee
nureen guna minyak telon botol hijau, mmg dh sebati dr ellesya dlu.. ok & bau pon best :)..

LYAfrina said...

selamat bpntang zie...

lya dulu xde mandi-mandi herba..mandi pon air2 daun y tok bidan buat tu.. daun apa tah.tp sdp..segar...

minyak tvt tu mmg bagus.. tp time asya dulu pakai telon

fieda said...

kak fieda guna minyak telon gak..dh besar sikit baru guna minyak limau yu yen tu..

Tihara said...

akk ske guna tyt ni..tp kalo hubby dia kata ubat ni busuk :)

eB said...

eB guna nona roguy jerk.satu minyak utk anak n ibu... sempoi jerk.. hik3

Ummi Iman said...

Dulu masa baby guna myk telon yg biasa tu. Lepas tu ayah iman beli minyak mestika bayini. Sampailah skrg. Bagus juga sebab ada sekali tu perut saya masuk angin masa dlm kereta ambil myk ni sapu hilang terus. Jd lebih yakinlah dgn keberkesanannya. Myknya tak panas sgt. Bau sedap ;)

Myk lain guna myk but2 hpa. Untuk sapu kat bahagian dada depan belakang. Nk sapu myk panas tak berani, takut ada kesan di paru2 nanti ;) sendiri fikir mcm tu.

Zie said...

@eB emm lupa nak letak gambor minyak untuk ibu, heheh nona roguy jugak,,

sue zainun said...

TYT memang ok..minyak babynya xpanas berbanding minyak lain..mandian herba ni mak sue amik daun2 kg jer..tp kalo dah ada mcm ni leh la cuba kan..lg senang..

Wanieys said...

dulu wani pakai minyak telon jer tp sekarang ni wani dah guna minyak TYT tuk qalief...bagus minyak ni dia xpanas..bau pun sedap wani suka hihi

Myra Jay said...

Minyak herba memang bagus untuk berpantang kan kak ;)

sama macam bersauna jugak ;)

cinnamon.com said...

samalah dgn ka zakie..guna minyak telun..utk kak,tak ada,sbb alah,cuma kak mkn bawang putih,halia,lada hitam..ini pun tak boleh ambil byk..bintik2 satu badan.

Marya Yusof said...

As salam Zie,

Alahai, rindunya bau baby! Akak dulu guna minyak telon tp lepas tu guna yuhyi lak... Takmo panas sgt gosok2 kat tgn dulu pastu baru sapu kat bb... Suka baunye tu...sedap! Siap bwk stok lg ke sini itu hari mana tau dpt anak Peru lak kan...hik3 ;)))

Dulu ms dlm pantang MIL rebus serai wangi & lain daun je... Pernah dgr ttg sensei cina ni... :))

nanakimie said...

akak nana guna myk yuyee utk anak2 dia,hee...teringin nk bau myk tyt ni:)

Ibu Lala said...

Saya yang tak dalam pantang pun guna herba mandian tu untuk mandi. Buang angin. Klw untuk bb sy serasi dgn minyak telon.

IntaNBerliaN said...

sy plak guna minyak yuyi...

pasl mandian tu.. sy xguna produk pun tp sy mandi guna daun2 apa ntah yg tukang urut tu bg.. n opah sy pun bg mcm2 daun gak.. hihii

Jaa said...

minyak tyt tu kl kat kg, mak jaa mmg suka guna.. tak tau plak leh tenyeh kat perut baby.. kalau boleh, senang la.. suka jugak guna minyak tyt ni... yg mandian herba tu, erm, blh jugak dicuba...sb jaa takde plan lagi nak try apa-apa produk lepas bersalin.. masih mencari..

Andika Aqil said...

Za Razali
BARANGAN TRADISIONAL UNTUK KESIHATAN DAN KECANTIKAN WANITA BERPANTANG MURAH DAN MENJIMATKAN DUIT N BADAN SIHAT
MENJIMATKAN DAN MURAH
(Untuk semua wanita & wanita dalam pantang boleh guna untuk kesihatan badan) As salam sekiranya berminat 1.Mandian herba untuk wanita/wanita lepas bersalin dpt hilangkan lesu badan Dan kurangkan angin dalam badan hanya~ RM7,
2.Minyak urut panas untuk lenguh2 badan dan urut dalam pantang ~RM10,
3. Lulur badan untuk lembutkan kulit seluruh badan sekiranya diamalkan selalu dapat hilangkan hitam2 di celah2 pelipat ~RM5,
4. Bedak sejuk RM2,
postage RM10,berminat leh wsup 0193291084

Klik-Klik Sini Dulu TQ

Labels

Ceritaku (70) Kisah Khalish (69) Gelagat Dina (54) Gelagat Dania (49) makan-makan (40) Aktiviti Pejabat (35) Berita (34) WW (34) ResipiKu Zie (30) Birthday (28) Dina Taska Sekolah (27) Jalan jalan (25) Kisah Puasa Raya (25) Hadiah (23) Aku dan kawan-kawan (21) Tazkirah (21) Kisah Dania (20) My Pregnancy (19) Kisah Keluarga (18) kursus (18) Kek (17) Menang Contest (17) Kisah anak-anak (16) Ucapan (14) Kisah Dina (13) Cuti-cuti (11) Dania Taska Sekolah (11) Minatku.. (11) Segmen (11) perkembangan Rayyan (11) Hiburan (10) Pengantin Popular (10) Perkahwinan Artis Malaysia (10) Rumahku Syurgaku (10) Taman Lagenda (10) Family Day (9) Majlis (9) Shopping (9) Baju Raya (8) Info (8) Rumah Baru (8) Sarawak (8) top (8) Gambar Raya (7) Kawan Blogger (7) Kisah Anakku (7) Video (7) Dina N Sepupu (6) Anak Artis N selebriti (5) Doa (5) Iftar (5) Kelantan (5) Kesihatan (5) Penghayatan Bersama (5) Perkembangan Bayi (5) Berpantang (4) Cara Latih Anak (4) Model Mama (4) Nuffnang (4) Perak (4) Renovate Rumah (4) Terengganu (4) biskut (4) petua (4) Aniversary (3) Awana Genting Highland (3) Berenang (3) Camera (3) Cameron Highland (3) Demam (3) Hotel (3) ILKM (3) Iklan (3) Laksa (3) Malaysia Ria (3) Melaka (3) Rambut (3) Smartphone (3) Taman Sungai Duri Indah (3) Ucapan... (3) barang baby (3) koleksi peribadi (3) Air Asia (2) Batik (2) Breastfeeding (2) Dinner (2) Gelagat Rayyan (2) HP (2) Juadah (2) Kejayaan anak-anak (2) Kenduri (2) Kerja (2) Khasiat Tumbuhan (2) Kisah Dunia (2) Konvo Anak (2) Lawatan Taska Sekolah (2) MAS (2) Mengundi (2) PANTANG (2) PTM (2) Padang Serai (2) Paintball (2) Penang (2) Pendidikan Kanak2 (2) Sukan (2) Temuduga (2) produk pilihan (2) Aiskrim (1) Akaun Simpanan (1) Anak Abah (1) Annyversarry (1) Astro (1) Autoshow (1) Baby Baru (1) Balik Kampung (1) Berinai (1) Buat sendiri (1) Bukit Merah (1) Buku dari Isnad Tadawi (1) Checkup (1) Crepe (1) DCT (1) Dress (1) Duit Lama (1) Durian (1) Filem Dan Drama (1) GA (1) Happy Time (1) Hatyai (1) Homestay (1) Intagram (1) Kasut RodaKasut Roda (1) Kebolehan Dania (1) Kebolehan Rayyan (1) Kedah (1) Keihatan (1) Kereta (1) Kuala Gula (1) Kuala Lumpur (1) Kuala Perlis (1) Langsir (1) Lawak hari ini (1) Like Like... (1) Mandi Laut (1) Menabung (1) Mohon Doa (1) Movie (1) My Business (1) Online (1) PJJ UMCced (1) Padang Besar (1) Pantai Merdeka (1) Pasar Kemboja (1) Pelamin (1) Pengalaman Pertama (1) Penginapan (1) Penyampaian Hadiah (1) Riadah (1) Sayangkucake (1) Sihat (1) Siti Nurhaliza (1) Teluk Batik (1) Tempahan (1) Tengok Wayang (1) Upin dan Ipin (1) Wang Kelian (1) Wangian (1) anak buah (1) churp-churp (1) fotorus (1) kempen (1) panduan berblog (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Khalish Rayyan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Dania

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

IRDINA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers