Tuesday, 28 January 2014

Perkembangan Rayyan Hari Ini

Alhamdulillah anak mama yang sorang ni makin membesar bagai juara... 1 Tahun 8 bulan
makin tembam... tu yang best tu... leh gomoi kuat2... kalau kecik kuruih... 
seriau nak pelok kuat2... 
Lepas demam haritu dia kembali ceria dan makin lasak....
So inilah Dia hero mama ... anak soleh... encem boy
Terujanya nak post entry perkembangan Rayyan ni sebab semalam... 
Dia bangun dan tetiba... 
Mama nak nenen... ya Allah anak aku dah boleh bercakap... 
maksudnya dah boleh buat ayat gitu... hoho...

Sebelum ni dekat mak pengasuh je dia dok tunjuk bakat... 
dekat mama ni dia jarang tunjuk kebolehan dia... yang dia tau panggil 
mama ni.... mama... mama... selagi kita tak alih perhatian kat dia selagi tu dia tak henti panggil mama...
bila kita kata ya... dia pun ni ni tunjukkan apa yang dia maksudkan..
kadang tak paham buat buat paham je...

Kalau kita kata amboi pandainya dia... gelak lah dia sambil tepuk tangan...
 

Tengok tengok anak bambam mama dan abah ni...
dan anak kesayangan mak dan abah pengasuh...

Kalau gi Mall dia macam ni lah... tak boleh dah nak pegang -pegang kena lepaskan..kalau kita panggil emmm bertuahlah nak mai sini.. lagi kita kejar lagi dia lari... tak terkejar...
tu yang kadang dah malas nak gi mall.. tak terkejar dibuatnya nak shopping apapun tak leh asyik dok perhati dia ja..

Siap main aci ligan lagi dengan kakak Dania

Dina Dania dan Rayyan

Monday, 27 January 2014

Dilantik Ketua Kelas 1 Pintar

Sebelum ni tanya juga kat Dina... siapa ketua kelas? dia kata tak lantik lagi...
 minggu lepas tetiba dia bagitau.. Mama cikgu... lantik Dina jadi ketua kelas 
Iya ka.. emm kalau camtu kena rajin tolong cikgulah.. hehehe
ok tak pa janji Dina rajin belajar dan disayangi cikgu..




Tahniah Dari MAMA

Wednesday, 22 January 2014

WW: sETERIKA pUNYA pASAI

Allahuakbar... pagi semalam punya cerita... dah rosak baju anak daraku ini.. Baju kafa pulak tu.. dan baru je pakai beberapa hari... emm nasib badan... kena kat lengan baju... macam rajin je nak pi cari kain dan gantikan... huhu ada ke kaler yang sama... pk balik beli je lain...

Dugaan buat mama.. nak kata panas sangat pun tidak.. seterika ni memang selalu sangat macam ni...

Petang balik kerja tara...
dah ada Seterika Baru... tq my love




Monday, 20 January 2014

Kemalangan Kecil di Rumah



Cemas seketika... sambil dok relek2 main dgn adik... tah macam mana si Rayyan ambil frame kaca terbaling kena kepala kakak... betul2 tgh hidung... darah keluaq meramu2... cpt ambik ais letak kat luka... tgk2 dalamnya luka... letak ais dlm 2 minit baru kurang sikit2... Allahukakbar berderau sat darah mama tadi ...alhamdulillah tak kena mata... ... kalau pi spital mau kena 2 3 jarum....
Kejadian berlaku Sabtu malam Ahad
Ala kesian... hari ni Dania pulak kena seterika... emmm camno leh teringin pi pegang tah... adohai... anak2... tu merenget sakit... suh mama tiup... tetiba dia cakap eh tak payah pastu dia letak tangan kat econ kereta.. hehehe sampai sekolah baru dia alihkan.. huhu sian sakit sgtlah tu... siap ajak mama jom pi spital... hehehe

Kejadian berlaku pagi tadi...

Pss : entry copi paste dari FB.. dah maleh nak menaip... bz tahapgaban huhu

Saturday, 18 January 2014

Bila Mama Sakit

Alhamdulillah... dapat sakit perut malam malam ni.... kenapa ye... emm kembung berangin sakan... nak kata tak makan... dan 2 pinggan nasi tadi.. huhu...

Siang tadi siapkan tempahan kek bukan main main sikit... sampai malam belom siap2a semuanya nak hari selasa ni. Sebab ada program kat tempat kerja....



Start masuk dapur jam 10 pagi sampai mlm ni baru lah leh rehat2.. bila nak rehat sakit perut melanda.... apa lagi letak minyak angin kemudian anak2 tlong pijakkan...tapi bukan Irdina lah.. setakat Rayyan je.. lega sedit... tetiba Irdina daang tlong picitkan kat belakang... aduh pandai sungguh dia picit terasa leva  sedikit... ha baru terasa anak mama dah besar bila mama sakit dia dah pandai tawarkan diri nak tolong picitkan.... terharu mama...
Masa mama kata dia pandai picit.. dia kata Dina mana kelajar urut lagi.. tapi pandai picit sikit2 ja...
Emmm ye lah anak... nanti lagi besar lagi pandai mrngurutnya... tapi urut mama ja tau...

Nak rehat secukupnha esok nak siapkan baki tempahan kek... caiyok caiyok....
#Alhamdulillah rezeki anak2... mudahan bulan depan pun masih ada rezeki seperti bulan ini... amiin.

Monday, 13 January 2014

Cara Mudah Membalut Buku Sekolah

Projek membalut buku anak2.. 
Haha amik kau senang kerja mama.... orang lain tak tau tapi kali ni saya buat macam ni... hahaha jangan pk ai M dah lah tapi inilah jln mudah nak senang dan c3pat... pada mulanya memanglah saya nak balut buku Anak kesayangan saya ni menggunakan seperti digambar tu...(tape)  tapi bila sesorang membalut dan dikelilingi anak2 belari sana sini. sesekali datang mengacau.. maunya mama ni nak berangin sekali terpikir nak stapler kan saja lipatan pembalut tu. ... ha apa lagi ketip lah sepuasnya hah dah siap kan senang.. haha gasaklah janji buku berbalut...


Sticker Nama untuk dilekatkan kat buku sekolah
Ha tgk kan sama je guna tape ke stapler ke...bjanji kemas.....
Hah satu lagi mama ada buatkan sticker nama untuk dilekatkan pada barangan anak2... 
so inilah hasilnya. Cantik kan...
Stikcker tu mama tempah kat DiniGifts.com

macam2 sticker ada... mama tempah 100 keping bahagi dua dengan Dina dan Dania so dapat 50 50 je lah..

yang sebenar kalau nak senang buat je lah cop kan kan sekali dapat buku cop je nama anak2 yang panjang berjela tu.. hehehe lagi senang... mungkin tahun depan mama nak buat cop hehehe

Kat buku Dania pun mama lekat... tapi kali ni buku Dania mama tak balut... 
hehehe sebab buku pasti ni kulit dia tersangat cantik dari buku yg dapat di sekolah Dina.. 
huhu See berkilatkan... emm pasti tahan punyalah...

Hah tgk banyakkan buku2 anak anak mama ni... 
moga rajin2 lah belajar ye sayang.... cepat dapat ilmu...

Ha buku teks dah elok berbalut... tak yah gantilah... pakai jew... tapi alamat ckup tahun buku ni koyak rasanya maklomlah dah 3 siri/ tahun digunakan... huhu

Semoga anak2 gembira dgn suasana baru alam persekolahan masing2....

Friday, 10 January 2014

Suntikan Tahun Satu di Kedua-dua belah Tangan

Baru je 5 hari bersekolah Dina dan kena suntikan jarum dari misi kat sekolah, dulu bertemankan mama kali ni sendiri sendiri dengan kawan2..
Yang boleh mama amik pik ni sebab semalam cikgu dia call mama bagitau dalam buku rawatan disekolah tu ada part yang mama tak sain.. dan Dina sorang je yang tak bersain kawan2 lain semua dah kena cucuk. so terpaksalah keluar pejabat sat pi sain sampai sana mama pun sainlah dapat lah tengok gelagat kawan2 dia yang lain heheh ada hero yang menangis ada yang main2 ada yang selamber je...

hah anak mama pulak mestilah berani kan...


balik rumah bagitau mama tangan Dina lenguh dr tu cuck sampai ketulang.. huhu ala sian.. meh mama buh ubat...


p/s : tak pasti plak suntikan apa.. tak tanya pulak misi kat situ... 

Monday, 6 January 2014

Tudung Sekolah Awning Lembut

Ha tgk senang kan dengan tudung awning lembut ni.. sekali sarung je.. elok terbentuk... sungguh mudah sekarang ni..
Teringat balik zaman saya dulu2... nak pakai tudung sangatlah susah kejap herot sana sini... sampai bebai lah nak pakai... sekali mak kita piap sekali huhu baru berakai...serik
Tudung ni memang segalanya mudah... mudah pakai seterika dan basuh... tak risau kalau awning patah.. memang dia lembut... 
Ada macam2 saiz... kalau nak halo2 saja... nanti lehlah kita borong banyak2 leh pakai sampai darjah 6..

Tudung Sekolah Awning lembut

Ragam Dania ke PASTI Taman Widuri

Hari ni hari ketiga Dania ke Pasti... moga anak mama rajin belajar apa yang dipelajari... ha comel tak Dania... ni baju kakak dulu muat elok dengan Dania baju baru cikgu belom bagi so guna baju kakak dululah...



Selalu kalau ke taska Dania naik moto dengan abah... tapi kali ni dia kena naik dengan mama sebab abah hantar kakak ke sekolah kena keluar awal... pastu terus pi kerja... so Dania kena naik kereta dengan mama lah... tapi hari ni budak tu nanges sebab nak naik moto...
Adoi puas pujuk... emmm tapi sekejap je lah... lepas masuk kereta dah ok... sampai sekolah dia agak malu2 .. hehe yapi yang penting tak nanges dah bila masuk kelas... 
Selamat maju jaya yer anak mama ni... rajin rajin tau... nanti leh membaca pulak.. sebab dia dah kenal huruf abjad angka dan alif ba ta...


Thursday, 2 January 2014

Gambar Dina di Hari Orentasi Pelajar Tahun Satu SK Jawi

Alhamdulillah, selesai sudah hari yang dinanti-nanti... Hari suai kenal pelajar dan sedikit taklimat besama guru pada 31 Disember 2013... haritu juga Dina ada sedikit ujian untuk menentukan kelas... huhu mama berharap yang terbaik dari Dina... tapi duk kelas mana tu tak kisahlah kan.. janji Dina belajar rajin2 nanti tahun dua leh naik kelas juga...
jom layanzz gambar2 Dina masa kat perhimpunan, kelas dan masa makan kat kantin..

Emm gembira tengok Dina bersemangat nak masuk kelas.

Sebelom masukkelas beratur dulu Pelajar Tahun satu 2014
Kat perhimpunan nak check nama siapa yang tak hadir..

Dina merupakan pelajar yang bertukar sekolah.. maknanya dari sek pra lain ke tahun satu sekolah lain. so nama dia belum ada disenarai lagi..

Dina beratu dengan kawan2 Tahun Satu
Bes tengok anak2 tahun satu ni.. beg nya kaler pink gitu.. hehhe

Dah masuk kelas... masa depa jawap periksa. ibu bapa sedang mendebgar taklimat bersama pengetua... mama singgah lalu sat kat sini... hehe sebab dah wakilkan abah dengar taklimat..

lepas sesi menjawap ujian tamat Dia sangat2 lapar. sempat makan bekal mama.. kantin masa tu dah habis jualannya.. emm mama sempat minum ja.
Lepas tu dapat buku teks .. abah tengah semak senarai buku yang diberi cukup ke tidak.

Ha inilah budak yang cakap banyak ni.. 
Lepas ujian 
Mama tanya Dina jawap semua tak soalan tadi?
Dina balas dengan selamber... tak Dina tak jawabpun... Dina tulis jer..
Adoi kasi mama sentap sekejap.. hehehe
memang betullah kan dia bukan jawab. dia tulis..
 kalau istilah Jawab mestilah menggunakan mulut.. kan hehehe Itu yang dia paham..
apa nak buat...
so mama katalah balik oh maksud mama tulis lah.. Dina tulis semua tak? ye Dina tulis semua..

Apapun selamat berjaya nakku di dunia serta akhirat.. mama mendoakan yang terbaik buat anak Mama Nur Irdina Zahra.. 
P/s : teringat Arwah Batrisya sepupu Dina anak abang kalau tak dia pun sama2 masuk Tahun satu tahun ni... mesti Ibu dia sedikit sentap pada hari pendaftaran murid Darjah satu haritu..Moga tabah hadapi Ujian Allah..

Harini hari Pertama dina ke sekolah Abah pi hantar tadi terus balik, mama pulak dah kerja, ada yang bertanya tak tunggu anak di sekolah ke... mama jawap  tak... pandailah dia jaga diri kat sekolah hehe boleh camtu... hahaha ingat kejap lagi nak pi tengok kejap kalau sempat lah huhu rasa sempat kot... moga dia boleh dengar arahan cikgu yang menjaga.


Klik-Klik Sini Dulu TQ

Labels

Ceritaku (70) Kisah Khalish (70) Gelagat Dina (57) Gelagat Dania (53) Aktiviti Pejabat (46) makan-makan (42) Berita (34) ResipiKu Zie (34) WW (34) Birthday (30) Kisah Puasa Raya (30) Dina Taska Sekolah (29) Jalan jalan (26) Aku dan kawan-kawan (23) Hadiah (23) Kisah Dania (21) Tazkirah (21) Kisah Keluarga (19) My Pregnancy (19) kursus (19) Kek (18) Menang Contest (17) Ucapan (17) Kisah anak-anak (16) Rumahku Syurgaku (14) Dania Taska Sekolah (13) Family Day (13) Kisah Dina (13) Rumah Baru (13) Cuti-cuti (12) Majlis (12) Pengantin Popular (12) Segmen (12) perkembangan Rayyan (11) Baju Raya (10) Gambar Raya (10) Hiburan (10) Minatku.. (10) Perkahwinan Artis Malaysia (10) Taman Lagenda (10) Shopping (9) ILKM (8) Info (8) Sarawak (8) top (8) Cameron Highland (7) Kawan Blogger (7) Kisah Anakku (7) Perak (7) Video (7) Dina N Sepupu (6) Kelantan (6) Anak Artis N selebriti (5) Doa (5) Gelagat Rayyan (5) Iftar (5) Kesihatan (5) PJJ UMCced (5) Penang (5) Penghayatan Bersama (5) Perkembangan Bayi (5) Aniversary (4) Berpantang (4) Cara Latih Anak (4) Demam (4) LAROME (4) Model Mama (4) Nuffnang (4) Renovate Rumah (4) Terengganu (4) biskut (4) petua (4) rumah di kampung (4) Awana Genting Highland (3) Berenang (3) Camera (3) Dinner (3) Hotel (3) Iklan (3) Kedah (3) Kenduri (3) Laksa (3) Malaysia Ria (3) Melaka (3) Rambut (3) Rayyan Taska Sekolah (3) Smartphone (3) Taman Sungai Duri Indah (3) anak buah (3) barang baby (3) koleksi peribadi (3) Air Asia (2) Batik (2) Breastfeeding (2) HP (2) Happy Time (2) Juadah (2) Kejayaan anak-anak (2) Kerja (2) Khasiat Tumbuhan (2) Kisah Dunia (2) Konvo Anak (2) LANGKAWI (2) Lawatan Taska Sekolah (2) MAS (2) Mengundi (2) PANTANG (2) PTM (2) Padang Serai (2) Paintball (2) Pelamin (2) Pendidikan Kanak2 (2) Sukan (2) Temuduga (2) Trip Medan (2) produk pilihan (2) Air Terjun (1) Akaun Simpanan (1) Astro (1) Duit Lama (1) Durian (1) GA (1) Hatyai (1) Hobi (1) Intagram (1) Keihatan (1) Kelas Kek (1) Kemalangan (1) Kereta (1) Kuala Lumpur (1) Langsir (1) Lawak hari ini (1) Like Like... (1) Mandi Laut (1) Menabung (1) Minatku (1) Mohon Doa (1) Movie (1) My Business (1) Online (1) Pasar Kemboja (1) Pengalaman Pertama (1) Penginapan (1) Penyampaian Hadiah (1) Perlis (1) Pertunangan (1) Pokok Kurma (1) Riadah (1) Sayangkucake (1) Sihat (1) Siti Nurhaliza (1) Sungai Siput (1) Syful Tamar (1) Teluk Batik (1) Tempahan (1) Tengok Wayang (1) Upin dan Ipin (1) Wang Kelian (1) Wangian (1) kempen (1) panduan berblog (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Khalish Rayyan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Dania

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

IRDINA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers