Tuesday, 29 October 2013

3 Kali Dah Tapi Menangis Lagi

Untuk kali ke 3 Rayyan kekedai gunting rambut tokwan ni... dan ketiga2nya meangis bagai nak rak.... emmm masih fobia lagi... itulah masih baby lagi tapi rambut mengalahkan budak darjah satu... dah tu camno... emmm kali ni mengis dia sampai biru bibirnya.... adoi kasihan mama tengok... kali ni potong takdan nak habis... sebab tokwan tu kesian sangat dah... so jadilah rambut trojan... yg didepan tu panjang...

lepas ja bangun dari kerusi tu... mama tgk muka dia aik air mata tak dak lah sangat... bunyi ja lebih... huhu... emmm Rayyan2 sampai bila nak nanges camni... jangan kamu fobia terus sudah yer... sebab rambut kamu cepat panjang dan lebat... ya tak ya memang kena gi kedai gunting... lainlah kakak2 kamu mama trim sendiri ja...

psttt : semalam dia dok menari shuffle atas katil kui 1 huhu mengantuk lah mama.. alih2 dia kejut abah abah lak layan dia... mama sambung zzzzz hehehe

Monday, 28 October 2013

Proses Pembiayaan Perumahan

Alhamdulillah dah selesai pun buat permohonan Pembiayaan dari mara. Mudahan cepatlah lulusnya, ok nak bagitau serda sedikit posedur nak buat loan mara ni. Mungkin sama jugak proses dengan gomen, Cuma ada sedikit kelainannya.

Selepas kami buat bayaran booking rumah dan tapak haritu kami diberi masa seminggu lagi untuk mereka proses agreement dan hantar segala surat peguam dan borang permohonana kepada majikan kita, hehe yang bestnya depa siap isi lagi bab atau tentang rumah dan jenis yang kita nak beli tu, kita Cuma isi tang kita punya part jer.. seperti gaji nama suami atau isteri, nama dan ic kita semua depa siap taip. Bak kata yang mana senang yang boleh depa isi depa isi kita Cuma sain jer, taip semua maklumat yang depa isi betullah, kalau salah kita kena prin semula dan isi balik lah.
Selepas dapat surat dari pemaju step kita seterusnya adalah

  • ·         Pergi ke pejabat penilaian bersama surat pengesahan majikan serta salinan agreement untuk mohon kepada mereka untuk membuat penilaian rumah yang kita nak beli tu.
  • ·         Bila surat laporan sulit penilaian siap kita kita dikehendaki membayar 1% dari harga rumah tapi kalau gomen rasanya percuma jer.
  • ·         Selepas dah dapat laporan penilaian step kita seterusnya mendapat pengesahan bos dan tandatangan kat borang kita terus hantar ke Bahagian Pembiayaan.  (mudahan cepatlah dapatnya) masih menunggu.
Serba sedikit step yang di ceritakan untuk panduan sendiri.



Tengah dok pk lagi rumah ni nak buat Homestay atau nak sewakan..huhu adoi.. camna ni yer..

Sunday, 27 October 2013

Rayyan yang susah nak Pakai Pampers

Rayyan sekarang kalau nak mandi cukup suka... lepaih mama tutup ayaq dan dan dia teriak merengek, maksudnya tak puas nak main ayaq lah tu... pastu 

Park paling susah masa ni lah... lepaih mandi.. aduh berligan dengan Si kecil ni... kadang tu tengah berdiri mama pakaikan dia pampers... yang dia tahu nak main, tak main dia nak berjalan... bila ambil dia dah tidurkan untuk pakai pampers, kejap ja dia mesti nak bangun... dulu masa kecil cara kecil, dia suka bukakkan gam pampers tu.. kalau tak buh seluar cepat2 dia bukak la la tu...  dah besar cara besarlah pulak... asyik nak jalan ja...

Macam biasalah kalau begini masalahnya kenalah memainkan peranan seorang mama yang beranak 3 ni... so bila macam ni mama apa lagi kenalah main2 dengan dia usik dia, geletek dia, main hem
bus perut dengan mulut kita... ha baru dia nak duk diamm.. sempatlah pakaikan dia pampers...lepaih tu nak pakai seluar pulak kena ligan dia lah mana dia pi, baju lagi.. bedakkan sikatkan... semuanya kena ligan kalau dok pegang2 dia ada ja tak kena sat lagi..... so penat mamanya.. tapi tak kuruih2 pun.. hahahaha...


Tapi dalam susah dan lari tu saya ada tips sendiri bila nak panggil Rayyan datang kat saya ... iaitu saya kan buat2 pejam mata dan panggil nama dia... Mana Rayyan ni sambil tangan mencari2 dia... sekejap ja dia mesti datang...itilah penangan pelukan mama kan?...


Friday, 25 October 2013

Seronoknya Main Paintball

Padang port paintball dah siap.. so kamilah yang rasmi dulu ... pas ni orang lain main tak sempat nak menyelit dah... 

Seronok main... elok kaki melangkah masuk ketaq yang amat... bukan apa risau ditembak kalau kena sipi2btak pa... kalau kena betoi2 isi kita adoi sakit mai seminggu... hehehe kelmarin main ok ja... tak teruk kena tembak sipi2 ja.. so setakat la tak serik lagilah... emmm sib baik tak jadi marshall kalau tak tak gerak dah dok tang tu ja... hahaha takut kena peluru sesat.. huhu
jomlayan kami main..
zie cuma player je nak lawan geng2 marshal dan referee .. emmm hehehe ada berani? Takpa2 berani lagi sebab depa ni baru nak test power... best2 pasji leh main lagi...
Peralatan Paintball





hehehe JAMBU gitu...
Dulu Main dah entry Kat SINI

Thursday, 24 October 2013

Video Adik Kakak menyanyi sama2 Rayyan Jadi Konduktor


Hehehe.. macam2 anak2 ni kan..

Video Rayyan yang Comel Panggil Mama


Mama

Raya Haji Kami tahun 2013

Kisah Raya Haji kami yg simple tapi meriah dengan sanak saudara yang bertandang... kali ni kami pakat share buat korban... sebahagian daging diagihkan sebahagian lagi masak makan adik beradik... Alhamdulillah semua berjalan lancar. 

Kami balik seharinsebelum raya... jam dalam 2 petang... emmm camni lah kami... mula2 semuabhappy pastu senyap... 
zzzzzzzz semua tertidur... saya pun sama naik dengan anak2.. sedar2 dah sampai.. hehehe
Lesung untuk menggiling
Sampai rumah, tengok2 mak tengah giling inai... emm biasalah mak ai ni suka menggiling... dulu kayan anak2 yg nak tempek kali ni layan cucu2 pulak... anak2 pun leh tumpang lagi... 
Emmm masa masuk rumah dah bau ketupat mak didapur... dan rendang kakak di kuali.... emmm yummy tak sabar nak ngap... apa lagi sebaik saja ketupat diangkat dah masuk perut 3 4 biji....emm sedap di dimakan ... dok malam mak kalut nak buat lagi ketupat katanya yg buatbtadi dah tinggai sikit... so bekerja keras lagi mak dan kakak... rendang pun dimasak lagi... emmm memang laku sungguh.
Pagi esoknya bersiap2 Berbaju cantik wangi2.. emmm apa yang bestnya... apa lagi best tgk rambut budak ni... emmm dah panjang.. dan makin mengembang... geram tgk...

Rambut Kerinting yang Unik dan Asli
Tengok... kembangnya......

Lepas selesai solat Sunat Hari Raya berhimpun ramai2 makan2. makan apa lagi ketupat mak je... 
api sangat laku.. heheh sedapnya

Sementara kat luar rumah depa dok lapah lembu korban..
Alhamdulillah dah selelsai dan selamat diagihkan.
Keiparan dan keanak menakan sibuk menyiang bawang dan lain2 untuk buat masak2 sikit daging tadi.
Anak2 kat depan main sama2... 
yang ni je yang kecik2 yang lain semua dah besar panjang..


Dina dan abang sepupu Hafiz anak abang
Petang tu masing2 dah balik rumah masing2 tinggai kami je masih tinggai kat rumah ni.


Wednesday, 23 October 2013

WW : Setahun 5 Bulan gigi dah 16 batang


Tengoklah budak tecik ni 1 tahun 5 bulan gigi dah penuh... bila senyum org akan kata dia dah besar walhal masih baby lagi... huhu gigi dah penuh baru hensem kan... anak2 saya semua gigi penuh sebelum usia 2 tahun... pastu lambat buruk.. Alhamdulillah. .

Tuesday, 22 October 2013

Rumah Dah Siap Jom Cari Perabot Pula

berangan nak beli sofa baru.. emm mana nak letak ni... emm tak yah lah yer.. cuci mata je lah.

Nak beli Katil angri bird tu cantik tuk anak dara dua tu.. abah nak beli katil yg besar gabak tu dua tingkat.. huh tak maulah.. pastu teingin pulak katil baru dan tilam baru tu untuk mama pulak... huhu 

anak2 seronok berlari sana sini try itu ini.. seronok depa nik boyan comel tu..

Dania comel je dok atas sofa bulat tu

Dina pose ayu jer..


Sunday, 20 October 2013

Pintu Rumah Dah Bertukar Ganti

Alhamdulillah akhirnya selesai renovate rumah dan juga bab mengecat rumah... walaupun masih ada sedikit lagi kerja2 terakhir... sikit2 nanti siaplah kan... huhu itulah jandinya bila mengecat sendiri....tapi tak palah kan janji puas hati bila dapat buat sendiri... terima kasihlah pada suami yg tercinta sebab rajin dan mau juga mengecat.. kali ni kaler cat mama yang pilih... emm kali ni rumah kami kaler hijau... amacam cantik tak... lupa pulak nama cat tu... setin kecil tu dapat cat ruang yg bentul L dan selebihnya dapat cat kat luar ni... 
 Sebelah lagi kaler hijau jugak mula tu nak amik pink.. hahaha tapi tak jadi... so amik juga kaler hijau lembut.. so padan lah hijau gelap dan lembut... nampak lah ruang ni jadi luas sikit...
So inilah hasil kerja en suami mengecat.. cat belom kering bergambaq sakan hehehe






Ha ni pandangan kat porch kereta.. nampak tingkap bilik ha nampak tak meja makan kat dalam dah terletak kat luar.. huhu 

Yang ni agak pelik sikit sebab abah dah sapu sedikit cat hijau gelap sebwlah kiri pastu di sambubg dgn cat hijau muda... jadi dia nampak pelik dan nampak macam ada penjuru kat situ kan? Heheh hentam sajalah...

Pandangan bila masuk kerumah... adoi serabut sikit... nampak tak perbezaan kaler dinding kanan dan kiri... aik ada model plak... 


Kat atas tu gambar sebelum direnovate iaitu pintu asal taman ni.


Gambar Sebelum dan Selepas Renovate Rumah di Taman Sg Duri Indah
Ha inilah gambar himpunan sebelum dan selepas renovate. ..

Pintu Sliding dan tingkap Sliding

So inilah rupa rumah saya dan suami sekarang... cun tak... hehehe

masih belum berhias bagai... sebab tak reti sangat... yg tau letak kerusi itu sana sini udah.. huhu...
Haritu belum mengecat dah buh langsir so kena buang dulu dan letak semula... huhu sebabnya ambil masa yg lama baru nak mengecat itulah jadinya... hehehe

Saturday, 19 October 2013

Hari kedua di Flaminggo Hotel Penang






Bangun pagi jenguk ketingkap sekali hujan,, masa tidur tak sedar hujan.. macamana nak pujuk anak2 ni.. depa mesti dah seronok gila2 nak mandi kolam@ pantai... sekali hujan mesti tak senang duduk punya..

Jam 8 ajak anak2 turun makan.. emm dah nampak kolam mandi apa lagi tanyalah bila nak mandi kolam.. huhu kesian anak2.. memang hujan renyai2 samai tak berhenti.. memang rasanya tak berkesempatanlah...

Lepas makan naik bilik ajak anak2 mandi pastu ingat nak bersiap2 balik je.. sekali hujan berhenti sikit, kat kolam dah penuh orang mandi so ajak jugak Dina dan Dania mandi.. si Rayyan je dok bilik dengan abah.. Akhirnya dapat juga depa mandi tapi tak berapa syok sebab sejuuukk..

kesian depa.. hehe tapi sebab gian nak mandi kolam emm tak kisah lah depa tu..
layan jugak... dania mandi kejap je pastu dia main buaian kat taman.. pastu menggigil kesejukan..

Sian anak mama tak pa nanti kita gi hotel lain yer...sabarr





Thursday, 10 October 2013

Resepi Pavlova Terbaik

Hari ni nak syer resipi Pavlova yang best ni lah, rasanya Ramai yang dah mencuba, zie je ketinggalan.. emm apapun jom cuba pada yang belum mencuba, mungkin anda akan dapat manikmati kelainannya disini..
Sebenarnya ni kali kedua saya mencuba buat Pavlova ni... resipi mudah ni memang sedap dimakan... tapi sepotong dua ja... lepas tu memang muak... esok sambung makan pulak... emmm tak cukup lah ... sebab bila disimpan peti semakin sedap... hehehe.
memang tak rugi mencuba lagi... dulu buat Ya Allah segan nak upload gambar memang tak segah yg ni... kali ni tabik spring lah... emmm sedap menjilat jari... sangat2 sedap... so yummy...





Try cari dgn mr google semua resipi sama sahaja ...pilih je mana berkenan...pasti menjadi...


Resepi Pavlova

Bahan-bahan : 

1. 4 biji telur ambil putih saja . yang kuning goreng buat makan pon boleh.


2. 3/4 cawan gula kastor . nak kurangkan pon boleh sebab manis . zie letak setengah cawan je


3. 1 sudu besar tepung jagung


4. 1 sudu esen vanila


5. 1 sudu cuka makan


6.  topping pulak guna whipping cream dlm 3/4 cawan and buah2 masam . stoberi,anngur,kiwi.terpulang..

ok bahan bahan kat atas ni untuk buat meringue a.k.a kek dia tula

cara-cara : 


1. masukkan telur putih tadi di dalam mixer dan pukul sampai di kembang berbuih lawa gitu


2. ambil gula tadi masukkan sikit sikit sampai habis dan PASTIkan gula tu hancur .


3. pukul sampai dia berkilat dan kalau dah jadi try angkat atas kepala pon dia tak jatuh. bila jadi akan nampak tanduk2 ok.


4. masukkan tepung jagung,cuka dan esen vanila tadi. dan kacau cepat2 dengan spatula ke apa ok


(tapizie pukul je dlm mixer sekali hahahha)

Panaskan oven 10 min awal pd suhu 150©
Pada dulang pembakar, letakkan kertas minyak(yg putih tu ye) kemudian lukiskan bulatan ikut acuan loyang kek size 8
Tuangkan adunan pavlova & masukkan dalam oven. Bakar selama 1 jam 20min (slps 1/2 jam turunkan suhu pd 130©)
Slps masak biarkan pavlova dlm oven selama 20 min. Kemudian blh lah di topping kan ngan fresh cream & buah2an segar spt strwberry, kiwi & anggur

Utk topping: pkl fresh cream smpi soft peak. Kemudian tuangkan di atas pavlova yg tlh sejuk & hiaskan dgn hirisan fresh fruits td ngan kreaviti anda.
Lps tu blh lah mamam...sedap beb..hehehe


Tapi saya guna topping fresh cream + cream custard.. sedap tu... yummy


rujukan Resepi Kek FB

Klik-Klik Sini Dulu TQ

Labels

Ceritaku (70) Kisah Khalish (70) Gelagat Dina (57) Gelagat Dania (53) Aktiviti Pejabat (46) makan-makan (42) Berita (34) ResipiKu Zie (34) WW (34) Birthday (30) Kisah Puasa Raya (30) Dina Taska Sekolah (29) Jalan jalan (26) Aku dan kawan-kawan (23) Hadiah (23) Kisah Dania (21) Tazkirah (21) Kisah Keluarga (19) My Pregnancy (19) kursus (19) Kek (18) Menang Contest (17) Ucapan (17) Kisah anak-anak (16) Rumahku Syurgaku (14) Dania Taska Sekolah (13) Family Day (13) Kisah Dina (13) Rumah Baru (13) Cuti-cuti (12) Majlis (12) Pengantin Popular (12) Segmen (12) perkembangan Rayyan (11) Baju Raya (10) Gambar Raya (10) Hiburan (10) Minatku.. (10) Perkahwinan Artis Malaysia (10) Taman Lagenda (10) Shopping (9) ILKM (8) Info (8) Sarawak (8) top (8) Cameron Highland (7) Kawan Blogger (7) Kisah Anakku (7) Perak (7) Video (7) Dina N Sepupu (6) Kelantan (6) Anak Artis N selebriti (5) Doa (5) Gelagat Rayyan (5) Iftar (5) Kesihatan (5) PJJ UMCced (5) Penang (5) Penghayatan Bersama (5) Perkembangan Bayi (5) Aniversary (4) Berpantang (4) Cara Latih Anak (4) Demam (4) LAROME (4) Model Mama (4) Nuffnang (4) Renovate Rumah (4) Terengganu (4) biskut (4) petua (4) rumah di kampung (4) Awana Genting Highland (3) Berenang (3) Camera (3) Dinner (3) Hotel (3) Iklan (3) Kedah (3) Kenduri (3) Laksa (3) Malaysia Ria (3) Melaka (3) Rambut (3) Rayyan Taska Sekolah (3) Smartphone (3) Taman Sungai Duri Indah (3) anak buah (3) barang baby (3) koleksi peribadi (3) Air Asia (2) Batik (2) Breastfeeding (2) HP (2) Happy Time (2) Juadah (2) Kejayaan anak-anak (2) Kerja (2) Khasiat Tumbuhan (2) Kisah Dunia (2) Konvo Anak (2) LANGKAWI (2) Lawatan Taska Sekolah (2) MAS (2) Mengundi (2) PANTANG (2) PTM (2) Padang Serai (2) Paintball (2) Pelamin (2) Pendidikan Kanak2 (2) Sukan (2) Temuduga (2) Trip Medan (2) produk pilihan (2) Air Terjun (1) Akaun Simpanan (1) Astro (1) Duit Lama (1) Durian (1) GA (1) Hatyai (1) Hobi (1) Intagram (1) Keihatan (1) Kelas Kek (1) Kemalangan (1) Kereta (1) Kuala Lumpur (1) Langsir (1) Lawak hari ini (1) Like Like... (1) Mandi Laut (1) Menabung (1) Minatku (1) Mohon Doa (1) Movie (1) My Business (1) Online (1) Pasar Kemboja (1) Pengalaman Pertama (1) Penginapan (1) Penyampaian Hadiah (1) Perlis (1) Pertunangan (1) Pokok Kurma (1) Riadah (1) Sayangkucake (1) Sihat (1) Siti Nurhaliza (1) Sungai Siput (1) Syful Tamar (1) Teluk Batik (1) Tempahan (1) Tengok Wayang (1) Upin dan Ipin (1) Wang Kelian (1) Wangian (1) kempen (1) panduan berblog (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Khalish Rayyan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Dania

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

IRDINA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers