Wednesday, 28 August 2013

WW: Gigi Susu

Kali kedua Zie cabut gigi Dina... 
syabas kakak Dina sebab berani.. 
emmm nanti gigi geraham kena gi klinik jugaklah.

Tuesday, 27 August 2013

hA bUAT aPA tU..

Anak-anak zie memang suka main gunting kalau kita simpan tempat yang senang dicapai dengan senyap-senyap depa akan ambil main. ... terutama cik Dania yang sorang ni duk dalam bilik senyap2 ingatkan dia buat pa... sekali mama terjah... ooo main gunting dia... 
apa jadi bilik penuh dengan sisa guntingan dia.. emm tapi tak lah saya marah dia.. dan akan ambil gunting tu simpan semula bila dia dah tak guna... sekali terperhati kat cadar bilik kakak terkoyak macam kena hirisan.. emm apa lagi bekas gunting lah tu..
Itulah sebab tak nak bagi depa pegang benda2 tajam tu... mula2 elok lah gunting kertas sekali kita tak perhati skelip mata jer depa dah meneroka ke tempat lain...
adoi hai... kalau zie ok boleh lagi biarkan kalau anak-anak main gunting.. tapi kalau abah dia tahu emm memang tak berpeluang lah depa ni nak sentuh benda tajam.. kalau main sesorang tak pa.. ni kalau ramai takut tersilap melawak atau berebut tu yang bahaya balik tu.. 
nak bagi anak main atau explore benda2 cam ni kena lah diawasi selalu tak leh nak biar macamtu..
dah pulak sekarang ni si baby selalu join kakak2 dia main emm lagilah tak harap... 

gambar dibawah ni ketika Dania dok sorang kat rumah senyap2 je dia masuk bilik sekali mama usyar ooo main gunting...

sekali mama terjah... lain mukanya... 

ingatkan nak simpan,  tapi dia kata wat kerja sekolah... emm


p/s : dekat taska Dania memang didedahkan menggunakan gunting.. tu yang mama tak kisah dia nak main..
tapi yang tak sioknya di guna gunting untuk gunting benda lain.. so sekarang ni penggunaan gunting adalah dilarang.. sebab abah dah ambil simpan.. huhu..

Monday, 26 August 2013

Daging Harimau Menangis aummm Yummy

Emmm sedap daging yang lemak manis yang jarang2 diasingkan. Selalu kedai lain dia main campur jer kan.. ha kalau kat Kedai Ikan Bakar Din di Kepala Batas ni dia asingkan daging rimau menagis ni.. sapa yang pi lewat dah tak dapat nak ambil daging bakar ni mesti menangis punya... pernah juga mai makan kat sini lewat sikit dalam jam 1 .. em memang kempunan lah, sebab daging tu dah habis. So sebagai ganti terpaksa ambik daging biasa... daging biasa pun sedap jugak.  

Selain daging bakar ada jugak ikan bakar, udang bakar, ayam, bakar, sotong dan lauk2 lain...

Dan yang lebih syok air asam dia... yan g dicicah dengan daging rimau menangis... emmm best...
selain ayaq asam.. cabai tumbuk pun ada.. sambal tempoyak pun  ada... ulam ulaman macam2.. boleh pilih ambil makan dan bayaq... hehehe

Nak tahu kenapa dipanggil rimau menagis 
hehe jom klik sini

Friday, 23 August 2013

Berinai Malam Raya

Dah jadi tren mak kalau nak raya jer... mesti giling inai hbuan nak pakai malam raya... dulu kamilah yang paling seronok nak berinai... kali ni anak-anak den pulak.. yang nak pakainya Dina dan Diana lah.. si Dania tak mahu dia... apa lagi tak sabar2 anak2 nak pakai inai.. maklang aka kakak aku pun layan bubuh inai...
lepas dah kering sebelah tangan giliran zie pulak letak lagi satu tangan depa... sebab kakak dah tidur zzzzzzzzzzz


ha kan cantik dua-dua belah merah menyala...
hehehe 

zie pun teringin letak jugak... hehehe

alahai comot kan... emmm

Thursday, 22 August 2013

Pertemuan Tak di Rancang dengan Blogger Kak Nor Cinnamon.Com

Raya kedua kami beraya lagi, kami ziarah sanak saudara lagi, ikut kemana mak nak pi kami bawak... mak sebut nak jengok Maklong so kami kerumah maklong lepas balik dari rumah maklong kami kerumah abang dan kak manis.. di Taman Mahsuri Padang Serai.. rombongan kami 2 buah kereta tiba... kak manis buat laksam + laksa.. lepas makan ingat nak angkat kaki balik.. tetiba anak buah sampai bagitau bakal tunang dia dan rombongan nak sampai... berbalas kunjungan lah ni yer... sebab semalam kakak, abang dan mak pi rumah depa dah... so hari ni depa mai rumah pulak... ingat nak balik jugak sebab sat lagi jammed.. 

pastu Kakak zie kata tunggu lah sat leh tengok bakal anak buah baru ( tapi ai dah pernah jumpa kat Jusco haritu) ok tak palah tunggu lah.. bila tetamu datang bersalam semuanya... tetiba Kak Nor tegur Zie.. tanya ni blogger sayangkuzie kan? Ni kak Nor lah blog Cinnamon.com ...
aa nak ngaku tak ngaku sama banyak. Macam jelas tak jelas je kak nor cakap... pastu kak nor ulang lagi dan lagi... haah baru iyer..
 sebab tergamam tak percaya boleh jumpa kat sini...hehehe kak nor cakap dunia ni kecik je kan.. 
 dan tak sangka Kak Nor Cam suami, anak Zie si Dania.. dan Zie sendiri... 

dan tak sangka jugak leh jumpa dirumah Kakak ipar.. 
pastu Kak Nor tanya hubungan dengan Amirul / tuan rumah ni?
Zie kata oo Amirul ni Anak abang, yakni anak buahlah.. dan tuan rumah ni Abang dan kakak iparlah..
ooohh dan begitulah sebaliknya Kak Nor pun adalah mak saudara kepada bakal tunang anak buah zie ni.. Apa nama tak ingat lah pulak.. 

So maknanya Anak saudara kami akan bersatu tak lama lagilah... 
celoteh Kak Nor ooo nanti kita ada bau-bau bacang lah... sambil tergelak sama-sama. hehehe

So inilah keluarg Kak Nor yang datang bertandang kerumah SIL,
Maaflah yer apa yang kurang yer..
gambar dengan kak nor tak sempat nak snap... Huhu





Wednesday, 21 August 2013

Tuesday, 20 August 2013

Adik Beradikku Beraya di pagi 1 Syawal

Hari ni layan gambar kami beramai-ramai pulak...
Bergambar dihari raya tu penting kan, inilah kenangan kita dari setahun ke setahun... kali ni kami bergambar 5 Family ja, lagi dua family belum balik lagi iaitu abang zie, isteri dia dan 2 orang anak dan satu family lagi anak buah yang sudah berkahwin bersama isteri dan seorang anak... dan dua orang lagi cucu mak (anak arwah kakak) beraya di rumah opah dia, bersama abahnya.. so anak2 tu beraya lambat sedikit.. mungkin 31 hb ogos ni kami akan ambil depa bawa balik kampung.. lehlah jumpa sanak saudara yang lain..
apapun inilah gambar kami beraya bersama tahun ni...












Inilah barisan anak cucu mak zie... 5 orang lagi tiada dalam gambar..

Keluarga abang yang sulong bersama anaknya Hanif
 (kalini akan beraya bersama dah sebab dah balik dari german)
lagi satu anak dia belum balik lagi masa ni..

Family abang yang Kedua... bersama 4 anak dan seorang menantu
keluarga paling ramai dan happening.. coz anak2 dah besar.. 
nak dapat menantu yang kedua dah ni...

Family kakak anak dia 3 orang... 

Family Abang no. 4 bersama 3 orang anak.

Family Zie bersama 3 orang anak.. emm comey tak? hehehe.
perasan tak anak2 ai je masih kecik2.. huhu maklomlah anak bongsu... hehehe
entry gambar kami berlima KLIK SINI

Monday, 19 August 2013

Sedondon Raya Kami Berlima

Alhamdulillah, tahun ni sedondon warna Purple Masam... rasa puas hati sesangat ( walaupun baju Rayyan pada mulanya kecil dan tak muat... bila dibuat semula ok ja...)... sebelum ni pun bersedondon jugak tapi bukan kain kosong macam ni. Anak2 berpeplum hari Raya kedua dan ketiga... ada jugak... Apapun tahun depan mau lagi syokkk
 Raya kali ni kami dirumah mak ( abang dulu) petang tu lepas zohor baru berangkat ke rumah tok sebelah suami di jerlun.. sampai sana dah jam 4 petang memang masa agak terhad.. so kami sempat beraya di dua rumah saudara je.. lepas magrib kami terus berangkat balik semula.. memang rasa terkejar2 masanya... sampai tak sempat nak kemana2.. Kat rumah tok kami berjumpa MIL dan kami beraya kat sana..


Macam-macam peel anak-anak bergambar... 









Si Rayyan mama nak belikan kopiah tapi abah tak bagi katanya Rayyan bukan nak pakai.. bila letak ja kat kepala dia mesti tarik punya.. huhu tak pa tahun depan kita kasi lengkap bersampin..



Yang bestnya Baju mak dan MIL pun kaler purple... baju mak zie, zie belikan jubah kaler purple kebetulan kaler tu je yang ada... dan tak sangka pulak tudung mak pun kaler purple... heheh so sedondonlah kami...
dan MIL dan SIL pun kaler purple... memang sehati betul sedangkan kami tak berpakat pun..hehehe sukalah sangat...

ha ni MIL dengan SIL purple jugak walaupun tone dia larik sikit hehehe..
nak nampak beza purple dan purple masam cer tengok tone kaler baju MIL dan Zie lain kan?

SELAMAT HARI RAYA TAHUN 2013
SEHINGGA BERJUMPA LAGI KITA TAHUN DEPAN..







Thursday, 15 August 2013

Layan Nasi Arab di Al Kanz Hadrawmawt Kulim

Cerita puasa tak habis lagi... hehehe ...
Kami kesini semasa bulan puasa lepas... hari sabtu 3 Ogos... beriftar bersama kawan2 ex RD.... Razak Dibok punya Firma Arkitek.. wah wah kelas kau jah pernah kerja dengan Firma Arkitek rupanya.. hehehe... 
apapun aku je yang lari dari bidang tu... depa dua Halim dan Shida masih lagi... Tambah2 Halim dah berlambak bangunan dia reka... memang terbaik... 
so geng RD memang ramai yang tinggai kami bertiga keluarga sahaja.. emmm oklah tak kisah janji setiap tahun ada... jom layan kami beriftar kat Nasi Arab di Kulim Hi Tech... Emmm yummie... lehlah makan2 
bagus juga ada nasi arab ni.. tak lah kempunan nak makan... tapi jauh... huhu best best sangat..
hope perniagaan ni berjaya dan suksess


Mama buatkan kek sepena birthday Girl mama Irdina...






Tahun depan berjumpa lagi yer... tahun lepas kita kata berjumpa kat SP Nasi Arab Mandy kat Lagenda Heigt di SINI
tahun sebelum tu kat Seberang Jaya Hotel Apa lupa lak... tapi yang tu sangkut jem.. sampai jam 8.30 malam.. huhu sedih sangat.



Klik-Klik Sini Dulu TQ

Labels

Ceritaku (70) Kisah Khalish (70) Gelagat Dina (57) Gelagat Dania (53) Aktiviti Pejabat (46) makan-makan (42) Berita (34) ResipiKu Zie (34) WW (34) Birthday (30) Kisah Puasa Raya (30) Dina Taska Sekolah (29) Jalan jalan (26) Aku dan kawan-kawan (23) Hadiah (23) Kisah Dania (21) Tazkirah (21) Kisah Keluarga (19) My Pregnancy (19) kursus (19) Kek (18) Menang Contest (17) Ucapan (17) Kisah anak-anak (16) Rumahku Syurgaku (14) Dania Taska Sekolah (13) Family Day (13) Kisah Dina (13) Rumah Baru (13) Cuti-cuti (12) Majlis (12) Pengantin Popular (12) Segmen (12) perkembangan Rayyan (11) Baju Raya (10) Gambar Raya (10) Hiburan (10) Minatku.. (10) Perkahwinan Artis Malaysia (10) Taman Lagenda (10) Shopping (9) ILKM (8) Info (8) Sarawak (8) top (8) Cameron Highland (7) Kawan Blogger (7) Kisah Anakku (7) Perak (7) Video (7) Dina N Sepupu (6) Kelantan (6) Anak Artis N selebriti (5) Doa (5) Gelagat Rayyan (5) Iftar (5) Kesihatan (5) PJJ UMCced (5) Penang (5) Penghayatan Bersama (5) Perkembangan Bayi (5) Aniversary (4) Berpantang (4) Cara Latih Anak (4) Demam (4) LAROME (4) Model Mama (4) Nuffnang (4) Renovate Rumah (4) Terengganu (4) biskut (4) petua (4) rumah di kampung (4) Awana Genting Highland (3) Berenang (3) Camera (3) Dinner (3) Hotel (3) Iklan (3) Kedah (3) Kenduri (3) Laksa (3) Malaysia Ria (3) Melaka (3) Rambut (3) Rayyan Taska Sekolah (3) Smartphone (3) Taman Sungai Duri Indah (3) anak buah (3) barang baby (3) koleksi peribadi (3) Air Asia (2) Batik (2) Breastfeeding (2) HP (2) Happy Time (2) Juadah (2) Kejayaan anak-anak (2) Kerja (2) Khasiat Tumbuhan (2) Kisah Dunia (2) Konvo Anak (2) LANGKAWI (2) Lawatan Taska Sekolah (2) MAS (2) Mengundi (2) PANTANG (2) PTM (2) Padang Serai (2) Paintball (2) Pelamin (2) Pendidikan Kanak2 (2) Sukan (2) Temuduga (2) Trip Medan (2) produk pilihan (2) Air Terjun (1) Akaun Simpanan (1) Astro (1) Duit Lama (1) Durian (1) GA (1) Hatyai (1) Hobi (1) Intagram (1) Keihatan (1) Kelas Kek (1) Kemalangan (1) Kereta (1) Kuala Lumpur (1) Langsir (1) Lawak hari ini (1) Like Like... (1) Mandi Laut (1) Menabung (1) Minatku (1) Mohon Doa (1) Movie (1) My Business (1) Online (1) Pasar Kemboja (1) Pengalaman Pertama (1) Penginapan (1) Penyampaian Hadiah (1) Perlis (1) Pertunangan (1) Pokok Kurma (1) Riadah (1) Sayangkucake (1) Sihat (1) Siti Nurhaliza (1) Sungai Siput (1) Syful Tamar (1) Teluk Batik (1) Tempahan (1) Tengok Wayang (1) Upin dan Ipin (1) Wang Kelian (1) Wangian (1) kempen (1) panduan berblog (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Khalish Rayyan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Dania

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

IRDINA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers