Tuesday, 30 April 2013

Mama Comel Tak?

Ha tengok tu Dania dengan bedak dia gebus dipipi... permintaan dia kalau kita sapu habis bedak tu maunya dia mengamuks... ahak...tak sanggup. baik biarkan saja...
lepas mandi mama tuang bedak kat tangan dua-dua belah pastu dia sendiri yang tempekkan bedak tu kat pipi... kat pipi ja kat lain sikit pun dia tak buh... dia kata mana boleh...
bila mama angkat suruh dia tengok cermin, boleh pulak dia kata wah comelnya.. Ania..
hahaha.. sabor jelah...

Masalah taik telinga keras dah ok, semalam pergi chek lagi kot kot lah ada apa2 kat dalam tu doktor kata ok sahaja dah tak ada apa2.. merah-merah yang mama nampak tu biasa sahaja.. 
Cara nak buang taik telinga Dania yang keras tu jumpa doktor ambil ubat untuk lembutkan, dan mama akan korek taik tu setiap hari. dan setiap hari akan ada hasilnya. hehehe..sib baik Dania nak bagi mama korek telinga dia kalau dia tak bagi agak sukarlah kan, sebab bila kita nak korek telinga kalau anak dok kelupuq memang susahlah kita nak aim... hehe..


Nak pergi school, belajar rajin-rajin tau.
masa mama snap gambar dia suruh lah senyum sket, mmm sikit pun tak mau.. dia buat slamber ja.. huhu

Monday, 29 April 2013

Perjalanan Jauh lebih Selesa Dengan anak2 Kecil

Cerita bab perjalan jauh, kami balik kampung bukan jauh pun. bak kata orang tua tua balik deh jer.. hehehe. tapi kalau naik kereta time anak2 nak tidur, so depa mestilah akan tidur kan... walaupun kena bising dulu.. hehehe... biasalah dua orang lam kereta macam sepuluh anak bergaduh main semua cukup..

Kalau kami nak berjalan jauh, tak kiralah balik kampung ka mesti sediakan bantal secukupnya untuk anak2, yelah nak pastikan depa selesa, dan tak boring dalam kereta, maklumlah depa ni kalau naik kereta mesti nak tidur, so kat celah2 kusyen tu mama akan sediakan tilam kecil untuk muat seorang tidur, kat celah tu kereta kami tak ada bonggol, so senang nak letak toto untuk depa tidur..hehehe
maklumlah kereta kecil ja so terpaksa buat macam ni supaya perjalanan kami lebih selesa... 

Kadang2 berebut jugak adik kaka ni.. semua nak tidur kat atas.. kakak terpaksalah mengalah yer...(ni masa kecik2 ni je rboleh tidur situ so dah besar mana nak muat dah.. huhu) so kena ubah cara tidur lah yer...


Tengok tu tidur nyenyak anak2 mama... dania baru nak lali...





Rayyan pulak tidur dipangkuan mama.. kalau tangan mama lenguh mama akan gantikan dengan bantal..
zzzzzzzzzzz
mama pun tidur tinggalah abah bawak kereta sorang2.. hehehehe


P/s : walaupun kita tidur tapi tak lena sesekali cuit juga abang kat sebelah... risau lah jugak.. apapun.. kuatkan semangat suami ku yang nak memandu jauh...

Friday, 26 April 2013

Rayyan Dah Boleh Panggil MAMA

Baru jer entry boleh berjalan keluar ni nak cerita pasal Rayyan lagi sekarang ni dah ringan mulut dah, Sabtu lepas mama ajar dia panggil Ma Ma dan suruh dia tengok muka kita sambil kata Ma Ma... 

banyak kali jugak ulang... tapi dia tak respon pun... hari Isnin hantar kat Mak pengasuh, masa nak ambil tu, mak dia cakap Rayyan dok asyik sebut ma ma ma banyak kali jugak lah.. pastu baru teringat ooo saya lah ajar dia panggil Mama... rupanya dia praktis panggil mama kat rumah pengasuh... 

balik rumah bagi dia tidur kejap, lepas tu dia bangun terus dia sebut MAMA.. heheh ya Allah Rayyan panggil mama.. 
emm ringan kaki, tangan semua cukuplah yer...
semalam pergi Kulim dalam kereta asyik nak main, mulut pun sama naik maaa mama amma semua ada.. heheh..sekarang kurang tidur dah syik nak main, cerdas dan cergas sahaja..
ingat lagi masa baby dan masih dalam pantang, baby ni dah pun panggil kita mama, mak, cuma kita jer perasan atau tidak.. (sebelum ni hanya ma..... jer.)

Tengok tu apa Rayyan sedang buat tuh.. kakak tak ada dialah Raja kan...
 bolehlah main mainan kakak..
hehehe
Jom kita menulis

ABC

MA MA
i Luve u
Mama dan Rayyan
Comel tak Anak Kak Ton? hehehe

Thursday, 25 April 2013

Wangian dari Body Shop

Oh tidak, tidak kusangga, bunga dari pokok murunggai yang dok belakang rumah suatu ketika dulu kini boleh didapati di Body Shop huhu sangatlah wanginya (psst baru nak pakai benda alah ni tu yang baru tau) hehe... siapa yang pernah beli memang akan menyukainya dan terus jatuh cinta... dulu buahnya boleh dibuat kari dengan udang memang superp lah..hahha.. ha ni lah body butter moringga yang ku maksudkan, emm memang wangi tak payah pakai minyak wangi dah.. huhu




Parfum kesukaan pulak mestilah White Musk dari dulu memang pakai ini tak tukaq2.. kalau beli yang lain pun akan kembali beli White Musk ni jugak.. tapi la ni White Musk Libertine pulak, dah ada sedikit kelainan dan wangi jugak, zie cuba lah beli tapi mungkin sekejap sahaja dan akan kembali beli White Musk Ori.. huhu tak puas baunya kalau bukan White Musk... emmm


P/s : Kata Kak Ina (opismate) dah badan buh Butter buh garam sikit buh kunyit goreng jelah... huhu hahaha.. lawak plak kak Ina ni..

Wednesday, 24 April 2013

Sambut Birthday Bulan Mac dan April

Semalam berlangsung sudah sambutan birthday untuk kawan2 yang sambut birthday bulan Mac dan April... dengan tema kek Tiramisu Pagar Roboh. hehehe 
Comel tak Kak Ton-kak Ton kat bawah ni? dan abang2 Tong heheh jangan mare ye bob gurau je.. 
so jomlayan mereka merobohkan tiang kek tersebut... bulan Mac dan April digabungkan kerana tak sempat nak buat, tak pa kan, yang penting sambut jugak dan hadiah dah dapat.. alamak lupa nak ambil gambar hadiahnya... yang pasti terbest lah... tak pa nanti birthday ai ai buh gambaw hadiah tu yer...






Sil beratur yer anak2, ibu nak bahagi kek ni...

Ummmp Yummeh Tiramisu yang dah selamat di Paraid...

Alisha dan Aqilah dan Rayyan


Banyak pulak dan disitu.. hehehe ha kenal tak budak comel ni... ini lah Aqilah adik Alisha, anak Ina si Intan Berlian.. hehehe jumpa kat rumah mil kenduri kahwin adik ipar...waktu pic ni diambil Ina tengah makan kat luaq so zie ambil Aqilah masuk rumah bergambar dengan Rayyan jap... bagus la Aqilah ni sikit pun dia tak menangis.... apa lagi lensa kamera ku terus tembak aksi depa dua... hehehe serius jer depa dua ni....
Kakak Alisha pun ada pic dia.. cute lagi, pandai dia posing..... nak tengok scroll sampai bawah....





Ha tengok  Aqilah tu terkejut kot bila Zie snap gambar dia..


Ha tengok tu kakak ALisha dengan gaya ala-ala Datin gitu.. so cute..
muka tu nak senyum tak senyum ja... 


Dulu masa jumpa kat kenduri sebelah MIL Ina takdan nak bergambar dengan Alisha dia tidur kali ni baru dapat snap dia.. . comel tak kak ton? hehehehe ayat berhantu, nak jugak bubuh. hehhe

p/s : banyak lagi gambar depa ni tapi bila tengah taip entry kat tab dia ter delete so tinggai 3 keping ni ja.. nak bukak laptop balik lambat lah.. huhu.. so layan...

Tuesday, 23 April 2013

Gwiyomi Dance Guide

Jom menari Gwiyomi, senang je kan bukan keluar peluh pun.. hehehe tetiba tersuka akan lagi dan gerak geri Gwiyomi nih... cute kan.. emmm memang comel.. com buat gerak rentak gwiyomi nih.. sambil nyanyi....lalalala


video cute diorang







Kita tengok Gwiyomi Malaysia udahlah yer.. cute comel





Selamat Pengantin Baru

Alhamdulillah pada 6 April lepas telah berlangsung Majlis kenduri kesyukuran serta melangsungkan pesandingan dan sambut menantu oleh pihak Mak mertua, majlis diadakan di rumah MIL di Taman Sri Astana SP, walaupun hari tu hujan dengan lebat tetapi majlis tetap berlansung dengan jayanya.. 
pengantin lelaki adalah adik kepada suami... kiranya kalau nak kenduri kahwin belah suami je lah, belah saya dah habis, pengabisnya adalah saya sendiri.. hehehe.. la ni giliran anak2 menakan lah pulak.. 

ini bukan pengantin tau ni my Hubby lah huhu.. mengalahkan pengantin kan?

Dania... peplum pink Comel Tak?

Keluarga kecil Kami sebelah MIL 

Kawan-kawan Nuri dan Fazilah


En suami sambut tetamu

Abang dan kakak ipar sebelah zie pun mai

Mak pun mai dengan abang dan kak Saadiah 

Selamat pengantin baru..


Kakak Dina Rajin mengasuh Rayyan kejap jer nih.. pastu ghaib pi rumah sebelah... huhu


Sepupu sebelah Hubby 

Anak menakan dan kakak ipar Kak Manis


Ha tak lupa Ina,kenal tak? Blogger Intan Berlian suami dan anak2 terima Kasih sudi datang... 
jumpa lagi kita yerr.. tq tq...(kali kedua)
Gambar aqilah dan Alisya next entry...


Monday, 22 April 2013

Baby Rayyan dah Boleh Berjalan...

Rayyan 10 bulan 3 minggu dah ligat berjalan..

Emm Baru 10 Bulan Rayyan dah boleh berjalan, rasanya awal jugak lah kan sebab belum cecah setahun lagi... kalau nak diikutkan semua anak2 boleh berjalan dalam usia 10 ke 11 bulan... 
sebenarnya dah lama dia boleh berjalan, semasa dia boleh berdiri sendiri lagi oleh kerana dia baru nak berjinak2 dengan merangkak dan berdiri dia jadi konfius yang mana satu nak buat.. so dia pilih merangkak dan meniti sahaja.. dan bila usia 10 bulan ni baru dia berani berjalan tanpa kita ajak dia tatih didepan... dia akan pi sendiri walaupun boleh dua tiga tapak..


Walaupun dah lama boleh berjalan baru minggu ni dia dok galak nak berjalan, tak kira walaupun tertonggeng sana tertongeng sini, dia bangun dan jalan semula, bila dalam situasi ni memang nampak dia tak mengaku kalah, dan memang akan cuba berjalan jugak dan akhirnya dia dah boleh berjalan...
sebelum ni Rayyan dah boleh berjalan oleh kerana masa dia berjalan tu sama minggu dengan kebolehan dia merangkak so dia pilih merangkak dulu... bila dah mahir merangkak baru la dia tunjuk keberanian nak berjalan... kali ni jugak dia berjalan tak takut2 dah main belasah ja, kalau jatuh tu kira nasiblah.. kalau tak jatuh memang juara lah.. hehehe syok plak tengok dia jalan..
jom layan video ni...




Sunday, 21 April 2013

Redeem Hadiah Dari Drypers dah sampai

Bulan Januari lepas ada buat tebusan hadiah dari Drypers ni... Baru 2 minggu lepas baru dapat... So masa dapat memang agak tetanya2 hadiah apa dan dari siapa... Bila dah bukak ooo baru teringat... So saya ambil lala ball ni dan drypers drypant...  nak tebus kali kedua tak boleh lagi sebab tengah mengumpul lagi... Sebab sekarang Rayyan sahaja yang pakai pampers.. Dania dah tak pakai..so nak kumpul mata agak slow... Heheh... Tak pa pelan2. Best jugak tetiba ada hadiah ni....

Friday, 19 April 2013

Bertemu Insan Terkenal Di Medan MARA

Bulan Mac haritu turun KL, konon nak gi jenjalan KL, park kereta kat Medan Mara, naik atas ada exspo ni... ha cantik masa tu awai lagi so posing kejap dengan anak2..orang pun belum ada... kamilah perasmi no satu... hehehe
 so bertemulah kami dengan mereka insan2 popular negara di sana.. sekadar gambar mereka sahaja... apapun mereka ni adalah bekas-bekas pelajar MRSM.
banyak lagi gambarnya hanya ini yg sempat disnap





Klik-Klik Sini Dulu TQ

Labels

Ceritaku (70) Kisah Khalish (70) Gelagat Dina (57) Gelagat Dania (53) Aktiviti Pejabat (46) makan-makan (42) Berita (34) ResipiKu Zie (34) WW (34) Birthday (30) Kisah Puasa Raya (30) Dina Taska Sekolah (29) Jalan jalan (26) Aku dan kawan-kawan (23) Hadiah (23) Kisah Dania (21) Tazkirah (21) Kisah Keluarga (19) My Pregnancy (19) kursus (19) Kek (18) Menang Contest (17) Ucapan (17) Kisah anak-anak (16) Rumahku Syurgaku (14) Dania Taska Sekolah (13) Family Day (13) Kisah Dina (13) Rumah Baru (13) Cuti-cuti (12) Majlis (12) Pengantin Popular (12) Segmen (12) perkembangan Rayyan (11) Baju Raya (10) Gambar Raya (10) Hiburan (10) Minatku.. (10) Perkahwinan Artis Malaysia (10) Taman Lagenda (10) Shopping (9) ILKM (8) Info (8) Sarawak (8) top (8) Cameron Highland (7) Kawan Blogger (7) Kisah Anakku (7) Perak (7) Video (7) Dina N Sepupu (6) Kelantan (6) Anak Artis N selebriti (5) Doa (5) Gelagat Rayyan (5) Iftar (5) Kesihatan (5) PJJ UMCced (5) Penang (5) Penghayatan Bersama (5) Perkembangan Bayi (5) Aniversary (4) Berpantang (4) Cara Latih Anak (4) Demam (4) LAROME (4) Model Mama (4) Nuffnang (4) Renovate Rumah (4) Terengganu (4) biskut (4) petua (4) rumah di kampung (4) Awana Genting Highland (3) Berenang (3) Camera (3) Dinner (3) Hotel (3) Iklan (3) Kedah (3) Kenduri (3) Laksa (3) Malaysia Ria (3) Melaka (3) Rambut (3) Rayyan Taska Sekolah (3) Smartphone (3) Taman Sungai Duri Indah (3) anak buah (3) barang baby (3) koleksi peribadi (3) Air Asia (2) Batik (2) Breastfeeding (2) HP (2) Happy Time (2) Juadah (2) Kejayaan anak-anak (2) Kerja (2) Khasiat Tumbuhan (2) Kisah Dunia (2) Konvo Anak (2) LANGKAWI (2) Lawatan Taska Sekolah (2) MAS (2) Mengundi (2) PANTANG (2) PTM (2) Padang Serai (2) Paintball (2) Pelamin (2) Pendidikan Kanak2 (2) Sukan (2) Temuduga (2) Trip Medan (2) produk pilihan (2) Air Terjun (1) Akaun Simpanan (1) Astro (1) Duit Lama (1) Durian (1) GA (1) Hatyai (1) Hobi (1) Intagram (1) Keihatan (1) Kelas Kek (1) Kemalangan (1) Kereta (1) Kuala Lumpur (1) Langsir (1) Lawak hari ini (1) Like Like... (1) Mandi Laut (1) Menabung (1) Minatku (1) Mohon Doa (1) Movie (1) My Business (1) Online (1) Pasar Kemboja (1) Pengalaman Pertama (1) Penginapan (1) Penyampaian Hadiah (1) Perlis (1) Pertunangan (1) Pokok Kurma (1) Riadah (1) Sayangkucake (1) Sihat (1) Siti Nurhaliza (1) Sungai Siput (1) Syful Tamar (1) Teluk Batik (1) Tempahan (1) Tengok Wayang (1) Upin dan Ipin (1) Wang Kelian (1) Wangian (1) kempen (1) panduan berblog (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Khalish Rayyan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Dania

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

IRDINA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers