Monday, 30 July 2012

Encem Boy Mama Dah Pandai Senyum

Alhamdulillah,sekarang Khalish Rayyan dah pandai berbalas senyuman, dan pandai nak sembang dah, semua ni berlaku bila dia genap 2 bulan Jumaat lepas. Suka sangat, kali pertama mama acah dan cuba sembang dengan dia pastu senyum meleret dia, kejap2 senyum, pastu bila kita sembang dengan dia mulut tu ternganga-nganga... emmm suara ja keluar sikit2 tak deras lagi..sebelum ni senyum sekali ja, sekarang ni berkali2.. tu yg lagi geram tu, kakak Dina pun selalu main acah dan sembang dengan Rayyan, dia pun suka bila Rayyan senyum..

Satu lagi kalau tak silap dia ada lesung pipit lah.. hehe mesti anak manja nih..tapi bila senyum tak berapa nak nampak.

Mama pun apa lagi siap sedialah nak snap picture senyum Rayyan... tratatata....hehe senyuman Rayyan ni mahai ni... sapa nak tengok jom scroll kebawah.... layan jelah yerrrrr

Khalish Rayyan 2 bulan






Tergelak sudah..

ha tu dia mulut ternganga nak sembang apa tah dengan mama


Ala mengantuk sudah...
p/s : mood nak buat biskut raya.. jom...

Friday, 27 July 2012

Lemang dan Ketupat Raya

Baru 6 hari berpuasa dah bau lemang yang abang buat dan ketupat mak... emmm pastinya tahun ni masih tak ketinggalan nak membakar lemang wif my SIL dan abang kat kampung...
dan tak lupa nak menolong mak balut ketupat.. huhu 
dan yang pasti Dina dan Dania suka makan ketupat dan lemang..
maklumlah bukan selalu jumpa lemang dan ketupan ni..
gambar tahun lepas..

 

Lemang yang sedang dibakar


Ha dah siap pun lemang

Ketupat Palas mak.

Thursday, 26 July 2012

Chek up Khalish Rayyan 2 bulan

Alhamdulillah, hari ni Rayyan gi klinik chek up 2 bulan, 59 hari esok barulah cukup 2 bulan, emm dah besar anak mama
kesihatan baik, jadi tumpuan betul, coz depa geram tengok rambut dia yang lebat, termasuklah Dr Citra... dia pun puji rambut baby lebat, depa ingat zie tak buang rambut dia, hai tak beranilah tak buang, maunya mak berleter, hehehe

Zie pun tumpang gembira rambut anak2 semuanya tak makan bantal, tak dak petua yer, memang dah semulajadi. Kakak2 dia dulu pun sama lebat rambutnya.

Hari ni Rayyan kena cucuk, bagusnya dia tak menangis pun, bila keluar bilik, misi hairan, kenapa tak dengar nanges pun... haha manalah nak tahu, dah dia tak mau nanges, heh

Tarikh : 26 Julai 2012
Umur : 2 bulan
Berat : 6 kg
Tinggi : 60 cm



balik dari klinik terus tidur... emm nyenyak betul




Wednesday, 25 July 2012

Puasa Yang Yok

Pernah dengar tak ayat nih?
Puasa yang yok, bangun pagi selok periuk.
haha utara mari....
Kisah semalam, huhu beriya bangun sahur, konon mungkin Dina dapat puasa penuh
sebab dia kesekolah, balik tengahari tu boleh mandi2 terus tidur, tanpa banyak songeh..
tapi bila ke sekolah, makanan tak disediakan oklah, nak melatik anak2 puasa, si cikgu ni pulak bagitau, kat sekolah tak dak makanan, balik rumah baru boleh makan, 

Anak mama yang cerdik lagi bijak sana ni pun, balik rumah apa lagi terus ambil air minum,
emm katanya cikgu kata kat sekolah ja tak boleh makan dan minum kat rumah boleh...
huhu geramnya.....
habis tu bila anakku nak belajar puasa penuh nih?


Gambar waktu bangun sahur semalam.

P/s anak2 lebih dengar kata cikgu dari ibu bapa...

Tuesday, 24 July 2012

Resipi Aiskrim Cokelat

Terliur tak, hehehe ni aikrim buatan sendiri tau, Zie buat semalam, emmm memang menjadi, resipi dari HaSue Sedap, kalau rajin memang tak payah gi beli kat kedai dah, hehehe
yang jadi rajin ni bukan apa nak habiskan bahan2 kat dalam peti tu, emm
bila cari resipi nampak macam senang so apa lagi sepantas kilat kedapur.
aiskrim ni simple coz cokelat rice tak ada, dogoi ja lah orang kedah cakap. emm
apapun memang aiskrim buatan yang sedap dan mengiurkan..
Di bulan puasa ni bolehlah mencuba untuk pencuci mulut, bikin lain dari yang lain, boleh gitu?
apapun layan.......




Dina layan aiskrim sahur pagi tadi. emm


Nak resipi jom tengok kat bawah ni.



Rich Chocolate Ice Cream

Resepi:Ros@jintanmanis.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

400ml whipping cream
100gram coklat masakan
2 sudu besar serbuk koko@ 2 sudu kecil coklat emulco
1/2 cawan gula
2 biji telur
2 biji kuning telur
50ml susu segar

Cara-caranya
1. Potong kecil-kecil coklat masakan, jika menggunakan serbuk koko, campurkan sedikit air panas supaya menjadi pes, di dalam periuk masukkan 50ml susu segar dan 50ml whipping cream bersama coklat masakan serta pes koko, biarkan coklat larut dan ketepikan, pastikan api yang digunakan perlahan dan haruslah sentiasa dikacau. Setelah semuanya larut dan sebati, tutup api dan ketepikan.
2. Kemudian di dalam bekas lain, satukan telur dan kuning telur serta gula, pukul sedikit menggunakan hand whisker, satukan bancuhan coklat cair tadi dan kacau sebati, selepas itu, panaskan air didalam periuk dan masak menggunakan cara double boiler, kacau sehingga adunan menjadi pekat. tutup api dan sejukkan sebentar.
3. Di dalam mangkuk adunan pukul baki whipping cream sehingga creamy dan kental, akhir sekali satukan adunan coklat dan kacau hingga semuanya sebati, sejukkan di bahagian freezer peti ais sekurang-kurangnya 4 jam atau semalam. Sedia untuk dinikmati bersama sos coklat dan badam cincang. Selamat Mencuba.

Monday, 23 July 2012

Ibu Menyusu Pun Boleh Berpuasa

Alhamdulillah, saya pun mampu berpuasa, saya bukan mengandung atau ada masalah kesihatan, tapi saya adalah ibu yang menyusu sepenuh masa di bulan Ramadhan ini, maklumlah kali ni dalam sejarah kerana sebulan Zie berpuasa duduk rumah jaga anak2, gembira tak terkira tahun ni, tahun2 lain belum tenntu dapat merasa sebulan berpuasa duk rumah, coz kena kerja.

Syukur sangat2 kerana 2 hari telah berpuasa dan Zie dapat rasa bersemangat macam orang lain, bukan apa selalu kita rasa bila menyusu badan kita akan cepat dahaga, Alhamdulillah, rasa tak membebankan pun, baby menyusu macam biasa, dan zie pulak masih boleh bertahan dan masih mampu untuk berpuasa.
Hari ini Baby Rayyan dah berusia 57 hari, kalau menyusu emm memang kuat, maklumlah sebelum ni menyusukan anak perempuan kali ni baby boy memang ada perbezaannya.

Memang sebelum ni pernah menyusu Dina dan Dania di waktu bulan puasa, emm masa Dina dulu mama memang tak tahan berpuasa sebab memang masih dalam pantang, dan waktu tu memang rasa dahaga yang amat sangat so tertinggal jugak dalam beberapa hari. Mungkin belum serasi lagi nak menyusu dengan berpuasa.

Waktu Dania pulak Zie masa tu bekerja memang tak menyusu sepenuhnya, balik kerja baru dapat menyusu, 2 kali (tahun) jugak menyusu dania sewaktu bulan puasa. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar.

Kali ni dengan baby Rayyan mudahan dapatlah penuh, mungkin dah biasa dah menyusu badan sebab tu dah rasa biasa saja, semoga haid tak datang yer, bagi peluang Zie berpuasa penuh. Seronok nanti tak payah ganti. Apapun kuasa Allah kita hanya meminta, Allah yang tentukan.

Saya tak amalkan pemakan tambahan lain pun waktu berbuka, saya berbuka macam biasa kurma, air milo dan makan nasi, waktu sahur pun macam tu juga, alhamdulillah, Allah sentiasa permudahkan untuk kita beribadah kepadanya.

Syukur sangat2.

Mudahan kawan2 kat sana pun dapat menyusukan bayi dan berpuasa dengan jayanya.

Sunday, 22 July 2012

Warna Warni Baju Raya 2012

Alhamdulillah, selesai sudah acara kasi duit habis, hehe.. bonus blum umum dah belanja bukan main, tapi tak terasa sangat ada beberapa helai baju dan seluar dah dibeli sebelum ni, beli awai2 simpan tuk raya, oklahkan? ..
Hasil rembatan semalam.. walaupun beli tak banyak mau tercabut lutut ni, tu pun belom belek satu persatu, main terjah ja.
itupun abah sebuk je kejan, huhu..

So semalam zie buat keputusan gi pacific ja, masa mula sampai orang masih biasa tiba2 ja ramainya. Mama malas nak fikir panjang waktu membeli rembat ja apa yang berkenan, 
Jom tgk apa yang diborong.

2 pasang selipar Kikilala raya dina dan dania, dina nak kasut bertumit dan bertali haha tak payah, buat sakitkan hati ja bila depa nak pakai nanti, naik kereta buang kasut, nak turun nak pakai pulak, buat lambat ja,.

sepasang tshirt lgn panjg tuk dina kiko girl dis 50%
2 pasang baju t shirt polo club dgn seluar jean.
seluar dah beli awal jenama yg sama.
2 helai kemeja Hush Puppies ( tak dak logo kepala yer). emm discount 50% huhuhu

Sepasang tshirt Pooh dan seluar dis. 10% tuk Rayyan
sepasang tshirt dan jean Baby poney tuk Rayyan.. huhu bolehke nak pakai jean?

Dress LauraAsyley made in padg besar.. cun2dress dia seorang 2 pasang 
dah beli awai sebelom puasa, tak pakai lagi, buat persalinan raya.
miggu lepas yg pi sana tak beli pun coz baju ni belom pakai lagi, pastu harga dia makai naik mendadak.. huhu

Baju kurung sorang 2 helai jugak.. 
Rayyan je tak ada baju melayu, tadi try promote kat abah baju melayu kat rayyan, abah tak mau beli.. huhu




p/s: aik baju Rayyan 2 helai saja, hehe mana cukup..
yg seluar jean tu belom tentu boleh pakai, kena tambah ni, maybe beli boleh pakai hari2.

Jom Shopping Baju Raya

Tadi ajak abah gi Parit Buntar, ingat nak ushar2 baju tuk Khalish Rayyan ni, mana tau ada baju melayu saiz dia, hehe gigih sungguh mama nih hehe, 
tak salahkan untuk anak, lagi pulak ni kali pertama nak beraya dengan Khalish Rayyan, 
huhu.
Sekali abah ajak gi Jusco pulak, cari baju tuk 3 orang anak2ku ini, ingat nak tukar plan, ajak abah gi Carnival Mall lah, meriah sikit. hehe,
nak lagi senang gi Pacific, dah memang tahu selok beloknya, coz slalu gi sana, 
kalau Jusco macam terhad, pacific luas dan banyak pilihan.
Apapun dalam kereta jap lagi baru buat keputusan, ya tak ya jalannya sehala ja, jom shopping.




p/s : mama bawak Khalish Rayyan ja, yang berdua tu kena tinggallah. Baru senang nak pilih, hehe, lain kali mama bawa yer.

Saturday, 21 July 2012

Juadah Hari Pertama

siap sudah juadah hari ni simple 2 ja, dilarang membazir hehe
menu hari pertama, emm ikan terubuk bakar,
Lala masak cili, air asam, sambal sotong, tepung bungkus,
air milo, dan air limau ais.

Hari ni Dina puasa separuh hari, sampai kul dua belas saja, dah tak tahan, masih tak paham bila diterangkan, huhu sabar jelah, niat nak latih Dina berpuasa terkubur, esok cuba lagi. huhu



Selamat Berpuasa

Selamat Berpuasa kepada Semua umat Islam di Malaysia dan di seluruh dunia, mudahan hari ini kita gandakan pahala dalam menjalani ibadah puasa.
Maafkan segala silap dan salah mudahan puasa kita mendapat berkat.

Salam Ramadhan dari Zie Sekeluarga

Friday, 20 July 2012

Balik Kampung Terus ke Padang Besar

Alkisahnya semalam kami sekeluarga balik kampung ziarah tok kat Ayer Itam Kedah , dan untuk temukan Rayyan dan toknek coz depa belum berjumpa lagi, sambil balik kampung tu adalah nak singgah menyinggah.


Kami bertolak selepas subuh jam tujuh pagi, hujan pulak tu emm sejuk ja nak masuk kereta, dengan aircond, emm dah lah kami semua ni tak tahan sejuk, hehehe.


Hajat mula abah nak singgah sarapan kat kedai gulai ikan termenung kat simpang nak ke kuala kedah tu, sampai dalam kul 9 pagi tengok2 kedai tutup da, aduh frust tengok abah katanya bukan puasa lagi kenapa tutup pulak, huhu pastu singgahlah kat kedai di hadapan sikit tu sib baik ada juga gulai ikan termenung (ikan kembung), dapat jugak makan, tapi tak samalah. tak pa Abah lain kali yer.


So lepas makan kat kedai bedekatan kami terus pi rumah tok, emm sampai sana kul 10 pagi, petang tu abah ajak gi Padang Besar pulak, sebut Padang Besar mama apa lagi plan nak makan bihun sup lah, suka makan bihun sup siam, sedap, heheh

Sampai sana, kul 3 petang, hujan jugak kat sana, orang emm ramailah, tak pernah kata tak ada orang kat sana tu. emm hajat mama nak makan bihun pun tak tercapai, kedai bihun yang selalu makan tu tutup jugak, huhu try makan kat kedai lain tapi tak sama macam kedai yang selalu kami singgah. 


emm huhu apa nak buat so lepas mama dan abah shopping apa yang patut kami terus balik, Balik tu singgah lagi haha makan2 lagi kat mana lagi Kuala Perlis lah. emm sampai petang kul 5.30 kedai2 pun dah buka, so terus oder makan, 6.30 ptg bertolak pulang. Sampai kul 10.00 mlm, fuh kepenatan.


Tok nek (sebelah Suami) dengan Rayyan

Main jer Dina dan Dania ni @ rumah Toknek

Gulai ikan termenung abah.




Shopping @ Padang Besar


Bihun Sup Siam mama 
( selalu oder dia bagi ayam kenapa kat kedai ni daging pulak?)






Makan2 @ Kuala Perlis. emmm memang sedap, 


p/s : sakit pinggang kalau bejalan macam ni. huhu sehari suntuk

Paling best Rayyan baik jer, tak banyak ragam, emm first time bawak 3 orang anak jalan2 Alhamdulillah di permudahkanNya. Sebelum ni rasa bimbang ja, macam mana nak berjalan2 bawak anak2.



Wednesday, 18 July 2012

WW: Baju Raya 2012

Tengah jahit baju untuk anak2 seorang 2 helai, dah lama guntingnya baru hari ni start jahit.. mood nak jahit tergendala disebabkan tangisan Rayyan, huhu.. jgn tak siap sampai raya udah hehe.

Berkelah Bawah Pohon Rambutan

Jumaat lepas, makngah a.k.a tok anak2ku buat makan2 kat kawasan rumah dia, maksudnya berpakat masak2 adik beradik berkelah kat depan rumah, berkelah bawah pokok rambutan depan rumah, wah kami ank beranak tak ketinggalan dijemput untuk makan, hehe, yelah habaq last minit so pi bawak perut ja lah, hehe.. 
meriah betul dengan makanan yang dihidangkan, pakat2 bawak sorang seperiuk meriahlah kan. Memang menyelerakan, makan sepinggan pasti nak lg.
Jom layan lauk pauk yang dijamah haritu.

Agak2 ada lagi tak kat tempat u all buat makan2 macam ni.
zie agak bertuah dapat join makan2 macam ni. huhu seronok sangat.



Tuesday, 17 July 2012

Gambar Pernikahan Datuk Zainal dan Fiqa Juara Gadis Melayu 2

Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu,  Boss UMNO Pulau Pinang, Datuk Zainal Abidin Osman kawin lagi.
Datuk Zainal atau orang Penang panggil Tok Non, 52, sebelum ini kematian isteri Datin Shazarina Shamsuddin yang meninggal pada Disember 2010.
Gadis bertuah yang menjadi pilihan Datuk Non adalah pemenang rancangan realiti Gadis Melayu musim ke-2, Siti Nur Syafiqa Amirol Melvin, 23.
Anak sulung dari lima beradik itu baru sahaja menamatkan pengajiannya dalam jurusan Sarjana Muda Sains Mikrobiologi dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
Datuk Non dah selamat diijabkabulkan pagi Jumaat di kediaman keluarga sebelah pengantin wanita di Taman Seri Semarak, Parit Buntar, Perak.
Manakala majlis kenduri sebelah perempuan akan berlangsung esok di Dataran Sungai Kerian, Parit Buntar.
Kedua-dua mereka yang dikenalkan melalui kenalan rapat itu menyulam cinta selama setahun sebelum masing-masing mengambil keputusan untuk mengakhiri hubungan ke jinjang pelamin. (Agendadaily.com)













Sam pun ada huhu

Gambar kredit to
GI Photoshop

p/s : Pernah Jumpa Datuk Zainal Kat Teratak dia kat SINI dan SINI

Klik-Klik Sini Dulu TQ

Labels

Ceritaku (70) Kisah Khalish (66) Gelagat Dina (52) Gelagat Dania (48) Aktiviti Pejabat (39) makan-makan (38) Berita (33) WW (33) Dina Taska Sekolah (24) ResipiKu Zie (24) Kisah Puasa Raya (23) Birthday (22) Jalan jalan (22) Hadiah (21) Kisah Dania (20) Tazkirah (20) Aku dan kawan-kawan (19) My Pregnancy (19) Kisah Keluarga (18) Menang Contest (17) kursus (16) Kisah anak-anak (14) Kek (13) Kisah Dina (13) Ucapan (12) Segmen (11) Cuti-cuti (10) Dania Taska Sekolah (10) Hiburan (10) Minatku.. (10) Perkahwinan Artis Malaysia (10) perkembangan Rayyan (10) Info (8) Pengantin Popular (8) Rumahku Syurgaku (8) Sarawak (8) Shopping (8) Taman Lagenda (8) top (8) Gambar Raya (7) Kawan Blogger (7) Kisah Anakku (7) Video (7) Baju Raya (6) Dina N Sepupu (6) Rumah Baru (6) Anak Artis N selebriti (5) Doa (5) Family Day (5) Iftar (5) Kelantan (5) Kesihatan (5) Penghayatan Bersama (5) Perkembangan Bayi (5) Berpantang (4) Cara Latih Anak (4) Perak (4) Renovate Rumah (4) Terengganu (4) biskut (4) petua (4) Aniversary (3) Awana Genting Highland (3) Berenang (3) Camera (3) Cameron Highland (3) Demam (3) Hotel (3) Iklan (3) Laksa (3) Malaysia Ria (3) Model Mama (3) Nuffnang (3) Rambut (3) Smartphone (3) Taman Sungai Duri Indah (3) Ucapan... (3) barang baby (3) koleksi peribadi (3) Air Asia (2) Batik (2) Breastfeeding (2) HP (2) Juadah (2) Kejayaan anak-anak (2) Kenduri (2) Kerja (2) Khasiat Tumbuhan (2) Kisah Dunia (2) Konvo Anak (2) Lawatan Taska Sekolah (2) MAS (2) Mengundi (2) PANTANG (2) PTM (2) Padang Serai (2) Paintball (2) Penang (2) Pendidikan Kanak2 (2) Temuduga (2) produk pilihan (2) Aiskrim (1) Akaun Simpanan (1) Anak Abah (1) Astro (1) Autoshow (1) Baby Baru (1) Berinai (1) Buat sendiri (1) Buku dari Isnad Tadawi (1) Checkup (1) Crepe (1) Duit Lama (1) Durian (1) Filem Dan Drama (1) GA (1) Gelagat Rayyan (1) Hatyai (1) Homestay (1) Intagram (1) Kebolehan Dania (1) Kebolehan Rayyan (1) Kedah (1) Keihatan (1) Kereta (1) Kuala Lumpur (1) Kuala Perlis (1) Langsir (1) Lawak hari ini (1) Like Like... (1) Mandi Laut (1) Melaka (1) Menabung (1) Mohon Doa (1) Movie (1) My Business (1) Padang Besar (1) Pantai Merdeka (1) Pelamin (1) Pengalaman Pertama (1) Penginapan (1) Riadah (1) Sihat (1) Siti Nurhaliza (1) Teluk Batik (1) Tempahan (1) Tengok Wayang (1) Upin dan Ipin (1) Wangian (1) churp-churp (1) fotorus (1) kempen (1) panduan berblog (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Khalish Rayyan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Dania

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

IRDINA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers