Saturday, 30 June 2012

Keluar Masuk TV

Tajuk tak menahan, siapa yang keluar masuk TV ni? maknanya kejap2 masuk TV lah yer...
Maklomlah orang wanted heheh ... tapi siapa? ni lah Makcik jiran sebelah kampung ni... hehehe siapa lagi Cheq Sue lah, tahun lepas masuk TV 9, dalam Rancangan Nasi Lemak Kopi O, tahun ni TV 1 pulak dalam rancangan Selamat Pagi 1 Malaysia .. huk huk cayalah Cheq Sue ni...

Cheq Sue ni masuk TV bersebab kerana mendapat undangan kerana ke Seni yang dimilikinya, macam2 seni yang di milikinya, tapi bukan seni silat.. hehehe seni sulam -menyulam ni lah, seni sulam manik dan  crochet. Macam2 dia boleh, Zie pasti ada geng blogger yang pernah terjah blog dia. kalau yang belom jom terjah, mana tahu leh wat sumber ilham tuk jahit manik di bulan Puasa nanti.

Siapa tangan berseni dan kreatif tu jomlah terjah, mesti boleh siapkan sepasang dua baju raya dengan manik2 mengurai.. hehehe

Antara sulam manik yang di ajarkan

  1. Jahit manik Bunga Dahlia
  2. Sulam benang
  3. Sulam Manik





P/s : Haritu pi amik APC dengan dia lah..
tahniah tuk Kak Su semoga lebih Sukses
jom rama2 terjah blog dia... minat jugak sulam2 ni tapi takdan nak belajar...

Segmen Saya Ada Blog

Tak perasan Ummi Iman sendiri yang Tag.. hehehe TQ..
Macam menarik jomlah kawan2 yang terbaca entry ni pakat Join yer...
Tarikh tutup Ahad ni

Emm kenapa saya buat blog?
Emm sebenarnya terpegun dengan seorang rakan ofis ni, coz dia ada blog, tapi blog dia blog untuk Bizz iaitu Cheq Sue
Pastu adalah suatu hari dia masukan kisah anak2 dalam blog dia tunjukkan kat Zie so dengan semangatnya tangan ini mengkreatkan satu blog untuk diri sendiri, masa tu memang tak reti apa2 main godek jer... alih2 jadilah blog Zie yang dulu lahir iaitu
sekarang dah jadi blog GA & Contest

bila terlalu banyak GA dan Contest yg di join so ambik keputusan nak seperatekan blog peribadi dan GA ni
so muncullah blog ni

Untuk makluman banyak Entry pertama saya pada Blog GA & Contest tu telah hilang gambarnya.. sangat2 sedih.. so untuk tidak menghampakan Zie letak entry pertama dalam blog ni..
jom layan
  1. http://sayangkudinadania.blogspot.com/2011/04/gelagat-dina.html semata2 gambar hehehe
  2. http://sayangkudinadania.blogspot.com/2011/04/kad-untuk-mama.html
  3. http://sayangkudinadania.blogspot.com/2011/04/balik-kampung-sabtu-lepas.html
  4. http://sayangkudinadania.blogspot.com/2011/04/kursus-apriasi-setiausaha-dan-pembantu.html
  5. http://sayangkudinadania.blogspot.com/2011/05/ronda-ronda.html
Tag : Lyn
Wanie

Tilam Tilam Tilam, Tilam Lama Tukar Baru

Ada lagi ker kat tempat u all, apek jual tilam dalam lori ni... kat sini boleh dikatakan setiap hari lori tilam ni masuk, dah macam jual roti pulak,, ingat ada ker orang nak tukar tilam tiap2 hari?.. lagi pun kedai perabot dah bersepah kat pekan, kalau orang nak beli pandailah depa pi cari sendiri... haiyakkkk.. buat bising jer anak aku nak tidur nihhhh.. 


bising dengan pekikkan Tilam Tilam Tilam Lama Tukar Baru.....

Friday, 29 June 2012

Riaksi Cerita Seram

Salam jumaat untuk semua kawan2 mudahan hari ini masing2 ceria.. esokkan dah cuti hujung minggu.. 
Ha nampakkan si Dania ni, dia buat apa tu?
haha menyorok dari siapa?
Dah macam askar je si Dania ni...
Alkisah, biasalah dok rumah sehari dengan mama, tengok cerita Upin dan Ipin lah..
Aksi begini terjadi bila masa cerita seram.. hukhuk
sampai dah ingat lepas ni apa jadi,  seramnya belum keluar dia dah siap cari port nak bersembunyi... hehe...
kadang nampak dia laju je lari kebelakang sket dari tv, emm kadang mama buat2 Tanya nak pi mana tu? dia senyum je...
pastu dia panggil mama, mama tengok ni antu... takut...
emm yelah kecik2 dah tau hantulah takutlah...
tapi paling syok bila part lawak, dia pun sama gelak...
paling mama geram tidur siang dia kejap sangat.. kurang 2 jam.. kadang sejam jer.. tgk2 dah bangun...



 
ps: Alhamdulillah tangan zie beransur pulih, terima kasih pada yang mendoakan...


Thursday, 28 June 2012

Checkup Rayyan Diusia Sebulan

Selamat tghari, keadaan masih sama selepas urut... aduh berbisa rasanya tangan ni rasa macam nak jer tarik kuat2.. ..
chekup rayyan tadi  waduh sudah besar anak boy mama sorang ni

Tarikh : 28.06.2012
umur : 32 hari
Berat : 5.2 kg
Panjang : 57.5 cm
Cucuk tadi neges kejap.. hukhuk sian ank mama

Jom layan Khalish Rayyan tidur...
emm nyenyak betul...










Ujian Kedua Dalam Pantang

Ujian lagi..mudahan aku lebih tabah..... semalam bangun je pagi terasa tangan kanan ni lenguh semacam jer, rasanya semalam zie tidur mengiring kekanan tanpa pusing kiri dan terlentang, tangan kanan pulak diangkat keatas... sebab rayyan ada sebelah kanan zie.
Pagi hingga tengahari tu ok lagi, masuk je petang ya Allah semakin berdenyut2 rasanya, sakit teramat. Sakit dari bahu hingga ke lengan.

Bagitau suami, dia ajak gi mengurut kat makngah, petang semalam gi lah mengurut, memang sakit... lepas mengurut tu memang dah tak lepas nak angkat rayyan... sakit dia berdenyut2... bila kita nak gerakkan badan pun terasa sakit tu... tak dapat nak gambarkan kat sini macam mana sakit tu.. zie kata kat suami sakit macam patah dah ni, kalau sentuh memang sakit, nak angkat pun tak boleh,

Masa urut petang tu makngah bagitau memang ada angin ni.. berketul2. Esok pagi dia suh pi urut lagi. Masa mengurut tu memang melelehlah air mata ni menahan kesakitan....

Esok ceritanya rayyan dah sebulan, lepas urut nak bawak gi chekup kat Klinik... oleh kerana tangan zie ni sakit dan tak boleh nak kendong baby, so abah kena ambil cuti lah.. sian dia, dia kata kerja banyak... Apakan daya, tiba2 je tangan ni sakit.

Kesian kat baby bila dia menangis memang diri ni tak mampu nak angkat dia dah, kena tunggu lega dululah.. abah terpaksalah cuti lg sampai jumaat.

p/s sorry kalau tak dapt BW .. doakan saya cepat sembuh yer..
entry ni ditaip dengan rasa kepayahan.. hanya jemari ni saja yg dapat menguet...

Wednesday, 27 June 2012

Susu Anak disangka Air Soya

Kisah ni berlaku Jumaat lepas, kisahnya Dina nak minum susu dalam cawan, so dia pun buatlah (buat sendiri) tah apa mimpi nak minum dalam cawan, mula2 dah buat segelas minum dah habis dia kata sedaplah mama r
asa sama macam dalam botol jugak. emm rasanya sebelum ni dia ingat susu yang bancuh dalam gelas tu akan rasa lain kot? tu yang tak mau minum dalam gelas tu...

Tak palah dah habis segelas dia buat lagi segelas... pastu tak habis, mama suruh dia letak dalam peti ais.(dalam hati emm takut abah sangka air soya)
s
Petang Dina gi main, Abah pun balik petang tu terus buka peti dan minum susu tu, .. coz dalam peti kami memang ada air soya kotak besar.. dah penat2 balik bukak peti tengok elok je air dalam gelas apa lagi... terus diminum tanpa bertanya dan syak wasangka, mungkin dia ingat air soya lebihan anak2 minum kot. 
apa yang mama risau dah jadi betul...tapi tak sempat nak pesan dan kata apa2. Senyum je lah..hehe


Lepas minum habis segelas baru dia sedar dan tanya mama, air apa nih?
eh mama pun terkejut dan kata susu Dina tu, tadi tah mimpi apa tah nak minum dalam gelas,.abah dah minum ker? hehehe sambil mukanya berkerut... hahah tegelak besar mama tengok gelagat abah.. hehehe..
abah kata "Perit rasanya minum susu anak...." hehehe 


Lepas habis main balik nak minum susu dia tadi bukak peti, mama mana air susu Dina? ohhh abah dah minumlah sayang, abanh ingat air soya.. heheheh.. mengamuk cik Dina.. susu dia Abah minum.. hehehen 
Abah pun gantikan dengan susu botol ...

So tak jadilah nak teruskan minum dalam gelas, huhuhu

Tuesday, 26 June 2012

Hadiah Untuk Diri Sendiri

Alhamdulillah, akhirnya dapat jugak beli tablet ni,, 
nak tau apa, pejam mata dulu,,,
tara,,,, setelah dipikir2 dihitung2 ditolak2 ditambah2 dapat jugak beli ni. mula tu ingat nak ambil Samsung Galaksi Note pastu try search apa yg patut, tiba2 yg satu tu tak dapat di edit, so ambil keputusan ambil tab ni lah. harga lebih kurang sama saja.

Tab 7.7 VS Galaksi Note

So kini Samsung Galaksi Tab 7.7 dalam genggamanku





Beli ni bukan apa lepas geram.. 
lagipun apa salahnya beli hadiah untuk diri sendiri..
boleh gitu? hehehe
penat2 kerja, kalau teringin nak beli tu beli jelah, tapi puas jugak nak menghimpunnya, maklumlah gaji cukup2 makan jer, alhamdulillah ada sedikit rezeki lehlah beli ni..
tu pun gigit jari dulu sebelum nak boleh dapat... 

Sebelum ni dok BW guna HP Galaksi W yang beli haritu,
dan sekarang dapatTab ni leh BW laju2 lah..
dulu rasa cam besar gedabak, la ok dah kot, janji aku ada jugak.. hehehe..Galaksi W masih aku pakai, habuan lenguh tangan pegang Tab ni..


p/s : anak2 yang serbu dulu nak main game... hiyyyss ggeramm


Meloya

Alkisah dua beradik nilah.. nak tahu kali ni apa?
emm kisahnya dulu masa Dina dapat baby Dania. Pastu kini Dania dapat baby Rayyan.
Cerita yang sama berulang hehehehe....

Ceritanya gini masa Zie tengah menyusu Dania (susu badan) adalah insan yang memerhati, siapa lagi, tentulah si Kakak DIna, dah tu bila air susu mula melimpahi mulut baby Dania, tiba2 ada insan kecil yang memerhati tu loya (ala2 nak termuntah gitu) aduh mak amboi dah pandai jijik yer.... masa tu Dina 2 tahun lebih, boleh dia nak termuntah bila tengok baby dok hisap susu mama, emm dulu dia jugak dok gonggong susu kita tak hengat.. kini dia tengok baby hisap dia pulak nak muntah...

Kini penyakit tu berjangkit kat Dania... hehehe bila dia tengok baby Rayyan dok menyusu nenen mama dia pulak nak termuntah, Kali ni sekali dengan Dina, kiranya Adik dan kakak sama2 naik nak termuntah bila tengok susu yang mengalir kat mulut baby Rayyan.. Sabar jelah kan, emm tak sedar dulu depa pun minum susu mama jugak.

Memang kalau tengok gelagat depa rasa nak tergelak,emm kita yang tengok ni sabar jelah..
Ada jugak mama ofer Dania, bila dia mintak susu, mama kata ni susu meh sini nak bagi, emm dia senyum dan kata 
"tak mau susu tu..tu baby punya.."
emm yelah...




p/s: Alhamdulillah tengah malam baru tenet ok..

Monday, 25 June 2012

5 Blogger Pilihan Ben

Alkisah Ben mencari 5 blogger di FB heheh siapa lagi mestilah blogger yang popularkan, blog zie ni apalah sangat, apapun pada yang terpilih tahniah ok, semoga anda berjaya.. terutama pada Ina (Intan Berlian) tq coz tolong kak zie tadi... ingatkan ada kezutan dari Ben tu yang pulun kacau Ina tu, rupanya ini... So hope Ina terpilih yer. Mudahan bertambah rezeki di kemudian hari..


Lambat bersiaran coz tadi line tenet tenat..call TM pun takleh settle so malam ni try bukak dah ok dah.. tempo 24 yang TM bagi, kul 11 malam dah ok.. Tq TM..

Puasa Nazar

Salam hari Isnin, semoga ceria2 kembali bekerja, hehehe.
Emm tercari2 jugak hari ni nak buat entry apa.. emm fikir punya fikir sambil selang seli dengan main FB, tiba2 teringat pasal suami. Semalam dia bayar puasa nazar, Zie pun tak tahu dia bernazar, alih2 malam Ahad tu dia bagitau esok nak puasa. Zie pun tanya abang nak puasa apa? dia kata puasa nazar 2 hari.
Oooo rupa2nya dia telah bernazar masa nak beranak haritu, nazar jika dapat anak lelaki dan keselamatan kami berdua. Alhamdulillah dah selamat pun baby pun memang dah lelaki. (sebab tak yakin pada scan) kini dia nak bayar nazar tinggal lagi sehari, mungkin minggu depan.

Ini bukan pertama kali suami Zie bernazar sejak dari anak pertama lagi, yang kedua pun dia bernazar juga (Alhamdulillah dah selesai bayar pun) . Tak sangkalah dia akan bernazar lagi.

Alhamdulillah semoga suami Zie dapat membayar nazar yang kedua minggu depan, lagi cepat lagi baik yer.


Lagi penjelasan tentang Nazar oleh Ustaz Azhar Idrus jom layan.


Sunday, 24 June 2012

Cuti Tiga Bulan

Assalamualikum salam hujung minggu   , masih menghitung hari bersama melayan  karenah anak2 dirumah.. lama2 cuti ni akan terasa sedikit kebosanan melanda, mudahan dapat diatasinya .
Untuk pengetahuan semua zie cuti bersalin  3 bulan, maksudnya lepas rayaa baru masuk kerja, hukhuk cuti sungguh sampai naik cemuih, heheh   gasak kau zie duk lah rumah buat apa yang patut.

Terima kasihlah pada kawan2 yang mengambil alih tugas zie , jasa mu dikenang yer...
bukan senang nak ambik alih tugas seseorang kan. Kalau tak kerana terpaksa macam ni..zie pun berat je nak tinggal kerja kat orang sebenarnya, tapi apakandaya terpaksa.

Heheh baby rayyanpun dah nangess chow dulu yer...


Saturday, 23 June 2012

2 Beradik Berebut Bayi

Hehehe tajuk gempak kan? hehe kisah siapa lagi bebudak dalam rumah ni lah,
Dania memang marah kalau orang lain kacau baby kecuali mama dan dia... 
kalau kakak nak sayang pun dia akan tolak kakak, sambil bagitau mama, 
"mama ngok ni kakak acau baby.."
emm kalau kakak nak dukung lagilah dia marah...
jom tengok gelagat mereka berebut baby Khalish Rayyan..

 


Kakak nak angkat dia pulak nak pertahankan baby



Sian baby Khalish kena buli dengan kakak2 nantilah baby besar ni... emmm


tu tengah ngadu kat mama lah, kakak kacau baby..


Tangan tu tengah angkat nak pukul kakak,
no no no nanti kena baby mama marah Dania pulak...

Friday, 22 June 2012

Mama Baby Gigit Pipi

Salam Jumaat untuk semua... hari ni kisah Dania lagi,
kelmarin Zie tengok dia syik dok sayang baby... sampai baby pun rimas... zie lagilah risau dia tindih baby,
apapun dibawah pengawasan Zie lagi..
bila lalu je nak kiss baby..semalam dapatlah snap gelagat dia,
masa dok snap gambaq dia dok sayang baby tiba2 dia kata sambil memek muka yang berkerut
"mama ngok ni baby gigit pipi Ania..."
la ye ker, ala sian Dania, sambil mama buat2 marah baby...
emm dia yang sayang bagi pipi kat baby, dia nak salahkan baby gigit dia plak.
yelah baby kan kalau sentuh je mulut dia mesti dia tenganga cari susu kan?
ni dah si Dania sua pipi baby apa lagi mau ngap lah...
hehehe 




tengok tu baby dah ingatkan susu dia, mulalah bukak mulut


rupa-rupanya pipit Dania..



Mama tengok ni baby gigit sini..

 

siap sapu lagi bekas air liur baby tu hehehe


Yey dah tak dak dah..
p/s : Kadang rimas jugak kejap2 nak sayang baby,  penat jugak mama.. heehhe apapun kakak yang penyanyang sungguh...

Thursday, 21 June 2012

Dania Yang Terover

Semalam Abah bawak balik hamper kawan dia bagi kat Baby, yang paling sibuk ialah kakak Dania...
dari pintu rumah tolong abah angkat hamper tuh.
Iyah iyah berat kot sampai bunyi iyah iyah..

pastu dia bawah bagi mama
"mama bukak mama' sambil tangan dia tarik riben yang berjurai kat luar tu
lepas satu-satu dia tarik sampai habis tak bukak2 lagi...
sambil tu dia suruh mama bukak lagi
"mama bukak mama"
emm ye lah mama pun koyakkan plastik tu..
mama ketepikan baju seluar sarung tangan..
tiba2 ....
yang dia capai apa tau?








Ni ha yang dia capai... kotak yang depa buat lapik hamper nih...
ish ish ish..
yang tu mama nak buang lah sayang...bukan leh guna pun..tak palah Dania amik dulu buat main nanti mama nak buang...
emm sabar jelah..




last sekali dapat kat dia bedak, shampo, dan losyen...
buat main habis disepahkan... bukak tutup- bukak tutup balang biru tu..

Wednesday, 20 June 2012

Tuesday, 19 June 2012

Wajah Terkini Baby Khalish Rayyan


Hari ke 23 nyenyak jer tidur selepas mandi..

Jom layan gambar Baby Rayyan hari 1-10 hehe ada jugak hari yang tak tersnap gambar dia...











Klik-Klik Sini Dulu TQ

Labels

Ceritaku (70) Kisah Khalish (66) Gelagat Dina (52) Gelagat Dania (48) Aktiviti Pejabat (39) makan-makan (38) Berita (33) WW (33) Dina Taska Sekolah (24) ResipiKu Zie (24) Kisah Puasa Raya (23) Birthday (22) Jalan jalan (22) Hadiah (21) Kisah Dania (20) Tazkirah (20) Aku dan kawan-kawan (19) My Pregnancy (19) Kisah Keluarga (18) Menang Contest (17) kursus (16) Kisah anak-anak (14) Kek (13) Kisah Dina (12) Ucapan (12) Segmen (11) Cuti-cuti (10) Dania Taska Sekolah (10) Hiburan (10) Minatku.. (10) Perkahwinan Artis Malaysia (10) perkembangan Rayyan (10) Info (8) Pengantin Popular (8) Rumahku Syurgaku (8) Sarawak (8) Shopping (8) Taman Lagenda (8) top (8) Gambar Raya (7) Kawan Blogger (7) Kisah Anakku (7) Video (7) Baju Raya (6) Dina N Sepupu (6) Rumah Baru (6) Anak Artis N selebriti (5) Doa (5) Family Day (5) Iftar (5) Kelantan (5) Penghayatan Bersama (5) Perkembangan Bayi (5) Berpantang (4) Cara Latih Anak (4) Kesihatan (4) Perak (4) Renovate Rumah (4) Terengganu (4) biskut (4) petua (4) Aniversary (3) Awana Genting Highland (3) Berenang (3) Camera (3) Cameron Highland (3) Demam (3) Hotel (3) Iklan (3) Laksa (3) Malaysia Ria (3) Model Mama (3) Nuffnang (3) Rambut (3) Smartphone (3) Taman Sungai Duri Indah (3) Ucapan... (3) barang baby (3) koleksi peribadi (3) Air Asia (2) Batik (2) Breastfeeding (2) HP (2) Juadah (2) Kejayaan anak-anak (2) Kenduri (2) Kerja (2) Khasiat Tumbuhan (2) Kisah Dunia (2) Konvo Anak (2) Lawatan Taska Sekolah (2) MAS (2) Mengundi (2) PANTANG (2) Padang Serai (2) Paintball (2) Penang (2) Pendidikan Kanak2 (2) Temuduga (2) produk pilihan (2) Aiskrim (1) Akaun Simpanan (1) Anak Abah (1) Astro (1) Autoshow (1) Baby Baru (1) Berinai (1) Buat sendiri (1) Buku dari Isnad Tadawi (1) Checkup (1) Crepe (1) Duit Lama (1) Durian (1) Filem Dan Drama (1) GA (1) Gelagat Rayyan (1) Hatyai (1) Homestay (1) Intagram (1) Kebolehan Dania (1) Kebolehan Rayyan (1) Kedah (1) Keihatan (1) Kereta (1) Kuala Lumpur (1) Kuala Perlis (1) Langsir (1) Lawak hari ini (1) Like Like... (1) Mandi Laut (1) Melaka (1) Menabung (1) Mohon Doa (1) Movie (1) My Business (1) PTM (1) Padang Besar (1) Pantai Merdeka (1) Pelamin (1) Pengalaman Pertama (1) Penginapan (1) Riadah (1) Sihat (1) Siti Nurhaliza (1) Teluk Batik (1) Tempahan (1) Tengok Wayang (1) Upin dan Ipin (1) Wangian (1) churp-churp (1) fotorus (1) kempen (1) panduan berblog (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Khalish Rayyan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Dania

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

IRDINA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers