Thursday, 12 July 2012

Guna Yang Lama @ Beli Baru?

3 item utama tuk keperluan anak sewaktu bayi, emm rasa2 perlukah beli lagi? Dah 3 orang anak2 zie menggunakannya, emm memang berbaloi2.. hehehe Rasanya memang tak beli dah, kalau beli pun gunanya kejap jakan, memang zie ingat guna semula yang lama, 

Yang pertama 
Walker masih elok lagi ( boleh guna ) yang ni zie ingat nak beli semula coz memang 
nampak dah nak buruk coz dulu beli yang murah2 jer bajet tak berapa meriahlah katakan, duk pun jauh dari suami.. huhu. tanya suami dia kata tak payah, yang lama masih elok. emmm

Walker ni memang makan orang tau, dulu dina terjun kat pintu bersama2 walker ni, 
luka dahi dan mulut,
masa Dania pun sama terjun pintu, luka mulut.. emm sabar jelah, tak sempat nak kata apa, laju jer diaorang meluncur.

Gambar 3 dibawah ni Irdina


Yang kedua Car seat.. masih elok, masa Dina dulu memang guna sesungguhnya, masatu duduk sesorang kat langkawi, so bila nak kemana2 memang kena bawa Dina, nak ke kliniklah, nak gi kedailah, nak gi ambil dan hantar abah kat Jeti lah dan nak hantar Dina ke taska, emm memang penting.. 
berguna sangat2 dan berjasa.

Dan bila Dania lahir, guna jugak, tapi tak lama kejap ja, coz rumah pengasuh dekat sangat, guna masa 3 - 6 bulan ja, pastu dia boleh duduk dah tak guna dah.

Rayyan pun dah rasmi letak kat dalam rumah, hehehe elok lagi.


Yang ni stroller, memang guna sesungguhnya jugak, usung naik Feri jugak ni.. dulu beli yg besar susah nak lipat masuk feri dengan berat semua cukup pastu abah beli yang ni coz dia simple sangat, nak bukak tutup pun senang. 
masa Dania pun guna jugak, kehulu kehilir memang berangkut jugak ni.. 
masih elok dan boleh diguna lagi untuk Rayyan.

Yang ni pun Rayyan dah Rasmi.. hehe


                                                           Gambar 3 dibawah ni Dania





Termasuklah buai (cuma elektik dia je dah rosak) huhu dan baby carrier pun masih elok, 
makna kata, dah tak beli baru dah, berbaloi2 pakai sampai 3 orang anak kan? hehe... masa beli dulu pun bukan beli yang mahal2 beli yang biasa2 ja, tapi masih elok hingga kini.

p/s : rasa macam nak beli walker ja... tunggulah gaji depan, tak pun mintak kelab Opis tlg belikan haha, depa kalau nak beli hadiah tuk orang bersalin tanya tuan badan dulu nak apa, ha rasanya, boleh ni.. 
bajet RM 100 udah lah.

24 comments:

Kakzakie said...

semua yg Zie senaraikan sama macam kakak pakai dari anak sulung sampai anak yg bongsu (anak kakak tiga aje)... lama dah bagi pada anak saudara kakak cuma buai masih ada sebab kalau ada anak-anak saudara dtng perlu buai masih boleh guna..

Cute Mum said...

oklah tue.. Bijak pakai boleh thn lama.. Jimat duit gak.. Walker n stroller boleh lipat dania punya sepupu die pulak pakai..Insyallah madih elok time adik dania nak pakai nanti..

Afasz said...

kalau masih elok better pakai je. elakkan pembaziran.

slalu anak sulung beli brg yg thn lama, so untuk anak kedua nnti masih elok dan leh pakai sehingga anak ke 5 huhhuyhu

Ibu Lala said...

same la zie. akak pun guna barang yang sama dari anak no 1 sampai anak no 3. stroller tu pun sama. beli masa anak no 3 sebab senang nak lipat dan ringan. stroller anak yg no 1 tu besar dan berat. leceh. nak yang simple je. berbaloi kan. kalau lah boleh beranak sampai bila bila pun rasanya tak beli dah kut. guna yang lama je kalau masih yang elok. nak bagi kat orang pun sayang sebab takut orang tak jaga macam kita jaga. kan kan kan...

Ummi Iman said...

Kalau boleh guna yg lama elok juga. Tak membazirkan? Saya brg yg guna sekejap semua pinjam dari adik yg lain termasuklah buai. Nk beli mak kata membazir guna sekejap. Walker kalau rasa tak selamat eloklah beli yg lain. Yg penting keselamatan anakkan?

atIEsAyAnGkAmU said...

suke bace entri akak neh...
tk baek membazirkan..
jimat cermat...

atie baru anak sorang..
segala mende yg mcm akak senaraikan itu bakal diperturunkan ke adek2 nyer...insyaALLAH...

Wanieys said...

kalau masih elok xpyh beli yg baru kak zie..lgpun bukan lama nak pakai benda tu....wani dulu masa qalief semua beli sebab yer la baru dapat anak hihi main beli jer skang ni semua dh simpan elok sbb kejap jer guna

fiza said...

Samalah kita. Stroller & car seat memang pakai yg lama. Kena berjimat cermat bila anak dah 3 nih.

ros_reeza said...

oo..bestnya, nak adiah boleh request ye.. hehehe..

::NureeN:: said...

betol tue, sama la mcm nureen, x beli pon guna yg ellesya ja, cuma yg dukung tue nureen beli lain sbb yg lama dh pth klip dia..

dh lama x singgah cini, bz sgt2, ni pon curi2 msk kejap huu.. n3 byk autopublish jerr

CheNamNam said...

tiga item tuh memang penting dan mesti ader. Selalunyer first baby lagi kiter dah beli kann semua tuh...so kalau elok lagik baik guna jerk dulu kot yang lamer tuh kannn...

tapi tang suh opis beli tuhh pon cnnn setuju jugak tuh..jimat sikit,ahaks..

izan mama mia said...

mmg berbaloi sampai boleh gn untuk anak ketiga...cam say nie..semua masuk stor..

Ardini Humaira said...

dni pun takmo beli banyak kali.. nak beli yang boleh guna sampai lunyai kat semua anak ehehe... bila rosak baru tuka baru

ieda said...

ieda kalau masih elok memang x belilah zie .. masa anak sulung walker dia nie sampai ke anak last leh pakai ekkee ;)

skrg cantik2 kan walker nie ;)

ieda said...

* stroller .. bukan walker .. ekkee salah taip lak ;)

IntaNBerliaN said...

awal jugak kak zie dah nak beli walker utk rayyan yer..

a'aa lah, walker alisha n anak kak zie sm je cuma wane lain.. hihi

ooo ank2 kak zie dulu tido buai ek.. ms alisha tak.. sy cuma beli dia yg jenis enjut2 tu.. panggil apa ntah... tp time mlm xdalah tido ats tu.. tido ats katil.. hihi

Myra Jay said...

Kiranya turun temurun la ni ye ;)

Okla setiap mereka berkongsi yg sama :D

aizamia3 said...

walker ai kena beli baru tapi rasanya macam takmo beli, nak carik orang sponsor.. hehehe.. yang lelain tu dah ada cuma jarang nak guna..

QueeN TerataI said...

kalau Queen ada anak baru hanya car seat je yg x perlu beli sbb mmg itu jela yg Queen beli masa anak 1st dulu. yg lain2 semua pinjam kakak punya.. stroller dan walker... tu mmg kena beli sendiri la lps nie..

Knor said...

elak pembaziran..kalau masih elok apa salahnyakan..masa anak sulung berialah kita membeli..semangat je..anak yg belakang2 ni...yg terpakai ajelah..

Norzie hany said...

Walker tu mmg makan orang la...anak sis pun dulu pernah jatuh mcm anak2 Zie.Tak sempat nak tangkap sbb laju sgt meluncur.
Sis pun sama mcm Zie selagi barang tu baik dan boleh guna jgnlah membazir beli yg baru.

wan nurul hezrina said...

nurul pun guna barang lama..semua cam kak zie gak=)cuma buaianjer mmg dr merah sampai sofia tak dok sbbtak guna.diaorg tido kat toto jah..barang2 lain semua elok lagi.strollerpun masa merah jarang guna sbb dia suka lagi dok kat badan.

fieda said...

sma lah dgn kak fieda..dari yg sulong sampai ke maira dapat guna..

Che Rosliza Che mat said...

Sama lah dgn kita hihihi..dari yg sulong hingga anak ke tiga guna...

Klik-Klik Sini Dulu TQ

Labels

Ceritaku (70) Kisah Khalish (70) Gelagat Dina (57) Gelagat Dania (53) Aktiviti Pejabat (46) makan-makan (42) Berita (34) WW (34) ResipiKu Zie (32) Birthday (30) Kisah Puasa Raya (30) Dina Taska Sekolah (29) Jalan jalan (25) Aku dan kawan-kawan (23) Hadiah (23) Kisah Dania (21) Tazkirah (21) Kisah Keluarga (19) My Pregnancy (19) kursus (19) Kek (18) Menang Contest (17) Ucapan (17) Kisah anak-anak (16) Rumahku Syurgaku (14) Dania Taska Sekolah (13) Family Day (13) Kisah Dina (13) Rumah Baru (13) Cuti-cuti (12) Majlis (12) Pengantin Popular (12) Minatku.. (11) Segmen (11) perkembangan Rayyan (11) Baju Raya (10) Gambar Raya (10) Hiburan (10) Perkahwinan Artis Malaysia (10) Taman Lagenda (10) Shopping (9) ILKM (8) Info (8) Sarawak (8) top (8) Cameron Highland (7) Kawan Blogger (7) Kisah Anakku (7) Video (7) Dina N Sepupu (6) Anak Artis N selebriti (5) Doa (5) Gelagat Rayyan (5) Iftar (5) Kelantan (5) Kesihatan (5) Penghayatan Bersama (5) Perkembangan Bayi (5) Aniversary (4) Berpantang (4) Cara Latih Anak (4) Demam (4) LAROME (4) Model Mama (4) Nuffnang (4) PJJ UMCced (4) Perak (4) Renovate Rumah (4) Terengganu (4) biskut (4) petua (4) rumah di kampung (4) Awana Genting Highland (3) Berenang (3) Camera (3) Dinner (3) Hotel (3) Iklan (3) Kenduri (3) Laksa (3) Malaysia Ria (3) Melaka (3) Penang (3) Rambut (3) Smartphone (3) Taman Sungai Duri Indah (3) anak buah (3) barang baby (3) koleksi peribadi (3) Air Asia (2) Batik (2) Breastfeeding (2) HP (2) Happy Time (2) Juadah (2) Kejayaan anak-anak (2) Kerja (2) Khasiat Tumbuhan (2) Kisah Dunia (2) Konvo Anak (2) LANGKAWI (2) Lawatan Taska Sekolah (2) MAS (2) Mengundi (2) PANTANG (2) PTM (2) Padang Serai (2) Paintball (2) Pelamin (2) Pendidikan Kanak2 (2) Rayyan Taska Sekolah (2) Sukan (2) Temuduga (2) produk pilihan (2) Air Terjun (1) Akaun Simpanan (1) Aktiviti Keluarga (1) Astro (1) Autoshow (1) Balik Kampung (1) Berinai (1) Berkelah (1) Buat sendiri (1) Bukit Merah (1) Buku dari Isnad Tadawi (1) Checkup (1) DCT (1) Dress (1) Duit Lama (1) Durian (1) Fesyen (1) Filem Dan Drama (1) GA (1) Guru separuh masa (1) Hatyai (1) Homestay (1) Intagram (1) Kasut RodaKasut Roda (1) Kebolehan Dania (1) Kebolehan Rayyan (1) Kedah (1) Keihatan (1) Kelas Kek (1) Kemalangan (1) Kereta (1) Kuala Gula (1) Kuala Lumpur (1) Kuala Perlis (1) Langsir (1) Lawak hari ini (1) Like Like... (1) Mandi Laut (1) Menabung (1) Mohon Doa (1) Movie (1) My Business (1) Online (1) Padang Besar (1) Pantai Merdeka (1) Pasar Kemboja (1) Pengalaman Pertama (1) Penginapan (1) Penyampaian Hadiah (1) Pertunangan (1) Pokok Kurma (1) Riadah (1) Sayangkucake (1) Sihat (1) Siti Nurhaliza (1) Sungai Siput (1) Syful Tamar (1) Teluk Batik (1) Tempahan (1) Tengok Wayang (1) Upin dan Ipin (1) Wang Kelian (1) Wangian (1) churp-churp (1) fotorus (1) kempen (1) panduan berblog (1)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Khalish Rayyan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Dania

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

IRDINA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers